ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι - Σοκάρουν τα στοιχεία και η αδιαφορία των υπευθύνων

Γηροκομείο: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι - Σοκάρουν τα στοιχεία και η αδιαφορία των υπευθύνων
Ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο οι απολογίες των συλληφθέντων ενώπιον του ανακριτή ΙΝΤΙΜΕ

Ενώπιον του ανακριτή Χανίων έχουν οδηγηθεί για να απολογηθούν η 67χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου - κολαστήριο και η 43χρονη κόρη της και συνιδιοκτήτρια της δομής.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν και πέντε ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Φως το Τούνελ η ιδιοκτήτρια του «κολαστηρίου» σοκάρει με την κυνικότητά της.

«Θα απολογούμαι εγώ γιατί επέλεξε ο χάρος να τους πάρει;», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς έκρυβαν τους γέροντες κατά τους ελέγχους των Αρχών

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχονται από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το γηροκομείο - «κολαστήριο» των Χανίων πιστοποιεί τις περιγραφές ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά δεν τα κατάφεραν και βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία ξεπερνά σε όγκο τα δύο μεγάλα χαρτόκουτα και τους κατηγορούμενους να υποστηρίζουν ότι έχουν εξηγήσεις για όλα και ότι θα τις δώσουν στο δικαστικό λειτουργό, για να αποδείξουν, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν έκαναν τίποτα απ’ όσα κατηγορούνται.

Τι λέει η δικηγόρος που έφερε στο φως την υπόθεση

Η γυναίκα που αποκάλυψε τα όσα εγκληματικά βίωναν οι ηλικιωμένοι είναι η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία κινήθηκε δικαστικά και αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του σύγχρονου «κρεματόριου».

«Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Φως στο Τούνελ.

Το γηροκομείο συνεχίζει τη λειτουργία του

Παρά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα όσα έχουν συμβεί, το γηροκομείο συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι.

Οι Αρχές, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν, δεν εντόπισαν κάποια παρατυπία.

«Κλιμάκια της αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή ατόμων από την Πρόνοια και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ελέγξαμε χθες το πρωί τη λειτουργία του Γηροκομείου. Από τον έλεγχο είδαμε πως υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχίατροι, φυσιοθεραπευτές και μάγειροι. Δεν εντοπίσαμε καμία έλλειψη, με τον οίκο ευγηρία να είναι πλήρως στελεχωμένος όπως προβλέπεται από το νόμο γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και τον εισαγγελέα προσπαθούν να βρουν τον υπεύθυνο που έχει οριστεί στο γηροκομείο μετά τις συλλήψεις για μία ενημέρωση χωρίς ακόμα όμως να το έχουν καταφέρει.


«Δεν ξέρουμε αν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος μετά τις συλλήψεις. Περιμένουμε να δούμε ποιος είναι», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλογερής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ