ΕΛΛΑΔΑ

Πανδημία: Εβδομάδα αποφάσεων για τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα

Πανδημία: Εβδομάδα αποφάσεων για τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα
AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Η D-day για τα πρώτα βήματα της σταδιακής αλλά προσεκτικής αποκατάστασης της κανονικότητας για τους εμβολιασμένους είναι η επόμενη Τετάρτη. Αυτή θα είναι και η αφετηρία για το σχέδιο που ξεδιπλωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, όταν και επιδιώκεται να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί.

Κατεύθυνση, άλλωστε προς την οποία θα κινηθεί συνολικά η Ε.Ε., όπως συνομολογήθηκε στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί τελούν υπό την αίρεση της πορείας που θα διαγράψει η πανδημία, και κυριότερη να ενσκήψει μια ανατροπή όπως η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης.

Ένας αισιόδοξος στόχος που σύμφωνα με ορισμένες πηγές, συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί είναι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου να μην υπάρχουν μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στον καμβά της άρσης των περιορισμών φαίνεται, ότι ο λευκός καπνός που θα βγει από την προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιωλόγων θα προσθέσει νέα στοιχεία σε τρία πεδία. Καταρχάς, στην επαναφορά της δυνατότητας των επιχειρήσεων της εστίασης και της ψυχαγωγίας να δέχονται όρθιους θαμώνες. Πρόκειται άλλωστε, για ένα μέτρο που έχει συζητηθεί εκτενώς και σε διαδοχικές συσκέψεις της επιτροπής. Επιπλέον στην διαδραστική επικοινωνία κυβέρνησης και ειδικών δεν παραβλέπεται ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν εφαρμόζεται εν τοις πράγμασι.

Όλα δείχνουν ότι οι ειδικοί ετοιμάζονται να μεγαλώσουν το μήκος στον διάδρομο της κανονικότητας ανάβοντας, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Σε αυτό το πεδίο, οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα αφορούν αποκριάτικα δρώμενα με χαμηλό επιδημιολογικό ρίσκο και όχι στις παρελάσεις. Απομένει να προσδιοριστεί και το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα συνοδεύει την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Από την άλλη, υπάρχουν φωνές στην επιτροπή που προκρίνουν την χρονική μετάθεση αυτής της απόφασης. Η επιχειρηματολογία που επιστρατεύεται είναι, ότι τα event του για το τριώδιο πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, άρα αυτομάτως αποδυναμώνεται το «όπλο» της ιχνηλάτησης. Επιπλέον, δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα ότι οι συμμετέχοντες θα είναι εμβολιασμένοι.

Προ των πυλών, δείχνει ότι είναι, και η αύξηση της πληρότητας των φιλάθλων που θα μπαίνουν στα γήπεδα. Η κυβερνητική πρόταση κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις ήταν να ανέβει το ποσοστό από το 10% στο 50%. Οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι, οι επιστήμονες προσανατολίζονται σε μια αλλαγή που δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα ισχύσει μόνο για ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις των ομάδων.

Εντός του Μαρτίου πάντως και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο, οι ειδικοί θα κληθούν να προσθέσουν κι άλλα κομμάτια στο παζλ της κανονικότητας. Μεταξύ αυτών η απελευθέρωση του αριθμού των πελατών στα εμπορικά καταστήματα και η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους.

Η επένδυση στη στρατηγική του αυξημένου testing θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο της ενισχυμένης παρακολούθηση των ανεμβολίαστων. Για την συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού πάντως, όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η όποια άρση των περιορισμών, περνάει μέσα από την αξιολόγηση των δεικτών, της θνητότητας, της θνησιμότητας και η αντίστοιχη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε θέατρα κινηματογράφους και στα γήπεδα ενώ στους χώρους που θα συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι όπως τα σουπερ μάρκετ, φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Έως τα τέλη Μαρτίου επίσης θα έχει αποκρυσταλλωθεί και το τι μέλλει γεννέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δυο δυνατότητες. Είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, είτε εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός, θα καταστεί μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ