ΕΛΛΑΔΑ

Euroferry Olympia: «Mayday... Mayday... Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου» - Η δραματική έκκληση για βοήθεια

Euroferry Olympia: «Mayday... Mayday... Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου» - Η δραματική έκκληση για βοήθεια
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων και η μεταφορά τους στο λιμάνι του νησιού είναι σε πλήρη εξέλιξη Albanian Defense ministry via AP

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι περίπου 290 επιβαίνωντες του πλοίου «Euroferry Olympia», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα, της Παρασκευής, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας.

Δραματικό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, λίγο πριν τις 4.30 τα ξημερώματα, το πλοίο μέσα από τη συχνότητα του ασύρματου:

«Mayday... Mayday... Προς όλα τα πλοία. Προς όλα τα πλοία. Ράδιο Ολυμπία... Ράδιο Ολυμπία... Ράδιο... Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου».

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας, από Ηγουμενίτσα στο Μπρίντεζι.

Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που διέθετε, αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Η φωτιά φαίνεται ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα στα γκαράζ, και όπως φαίνεται από τα παραπλέοντα πλοία η καταστροφή είναι ολική.

Από την καταμέτρηση που έγινε το μεσημέρι προέκυψε ότι διασώθηκαν 278 άτομα, 11 είναι οι αγνοούμενοι, μεταξύ τους και τρεις Έλληνες. Αλλά δύο άτομα εντοπίστηκαν σώα αργά το απόγευμα πάνω στο πλοίο και ξεκίνησε η επιχείρηση περισυλλογής τους.

Τους επιβάτες που δεν είχαν δει τις φλόγες καθώς κοιμόντουσαν, ενημέρωσε άμεσα το πλήρωμα, ενώ οι επιβαίνοντες άρχισαν να επιβιβάζονται σε σωστικές λέμβους, φορώντας σωσίβια.

Αμέσως, η Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως αναφέρει το Ansa, επικοινώνησε με τη Γενική Διοίκηση των Λιμενικών Αρχών στη Ρώμη για συνδρομή σατην έρευνα και διάσωση. Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την επέμβαση του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone», της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να βοηθήσει στην εκκένωση του πλοίου.

Η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε για το σημείο και άρχισαν νε πετούν στην περιοχή τρία ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, εστάλησαν αντιρρυπαντικό σκάφος ξεκίνησε από την Πάτρα, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ.

Δραματικές μαρτυρίες επιβατών

  • «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.
  • «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα, φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε επιβάτης. Όπως εξήγησε, «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους, αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».
  • Ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού μίλησε στην ΕΡΤ για τα όσα βίωσε. Όπως είπε, το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ