ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Περισσότερες ελευθερίες από το Σάββατο - Ποια μέτρα αίρονται

Κορωνοϊός: Περισσότερες ελευθερίες από το Σάββατο - Ποια μέτρα αίρονται
Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα μας φέρνουν τα νέα μέτρα INTIME

Χαλαρώνουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, από αύριο, Σάββατο.

Η Επιτροπή Ειδικών εισηγήθηκε την Τετάρτη νέα άρση περιοριστικών μέτρων -που θα αφορά στην όρθια διασκέδαση, στα γήπεδα και τη χωρητικότητα στις εξέδρες, αλλά και στις σχολικές εκδρομές- την οποία και υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Η νέα χαλάρωση των μέτρων θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 19/2, με τους πολίτες, αλλά και τους καταστηματάρχες να παίρνουν «ανάσα» έπειτα από μακρά περίοδο περιορισμών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η άρση των μέτρων θα αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους παραμένουν.

Έτσι, από το Σάββατο τίθεται σε ισχύ:

  • η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
  • η έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
  • η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
  • η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, ότι με τη σημερινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε «στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».

Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

Για την χαλάρωση των μέτρων είπε ότι υπήρξε μια ήπια απελευθέρωση ωστόσο όπως είπε «εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολισμό και στον συγχρωτισμό».

«Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Περνάμε σε εποχή που θα ζουμε με τον ιό και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί νέα παραλλαγή που θα ανατρέψει τα δεδομένα», παρατήρησε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και για μείωση της διασποράς.

Όπως είπε το κύμα τις Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο φαίνεται να κινείται η εξέλιξη της επιδημίας και λογικά αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τις Απόκριες -και πολύ περισσότερο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα-, θα υπάρξει επανεξέταση της επιδημιολογικής εικόνας την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNN Greece από την Επιτροπή, είναι δύσκολο να επιτραπούν οι καρναβαλικές παρελάσεις καθώς σε αυτές δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της διασποράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους περαιτέρω χαλάρωση σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις, που ωστόσο θα αφορούν αποκλειστικά εμβολιασμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ