ΕΛΛΑΔΑ

Πλακιωτάκης: Υπάρχουν ακόμα μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο

Πλακιωτάκης: Υπάρχουν ακόμα μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο
Εξειδικευμένη ομάδα βρίσκεται στο σημείο και επιχειρεί στον εντοπισμό των αγνοουμένων INTIME/ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων καθώς και να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος, εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένας εκ των τριών Ελλήνων που αγνοούνται, είναι κρητικής καταγωγής ωστόσο και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων ότι «ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο Euroferry Olympia. Μετά την κατάσβεσή τους, (το πλοίο) θα ρυμουλκυθεί σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα».

«Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Πλακιωτάκης.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεχίζονται εκ νέου οι έρευνες στο πλοίο «Euroferry Olympia», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου, εν πλω από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι της Ιταλίας.

Εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα του Λιμενικού αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ αναζητούν τους 12 επιβάτες που αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται ότι όλη η επιχείρηση στήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής που εκδηλώθηκε η φωτιά με αποτέλεσμα να διασωθούν 278 άτομα. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών. Ακόμη, δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου μετά από επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από την Αθήνα.

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν σε τρία ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ ακόμα 10 μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου είναι καλά στην υγεία τους.

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν και οι δύο διασωθέντες που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, από τους οποίους ο ένας -Βούλγαρος οδηγός φορτηγού- χρειάστηκε να διασωληνωθεί, καθώς οι γιατροί το έκριναν απαραίτητο αφού είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα. Και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν.

Πάντως πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν σχετικά με την εκδήλωση της φωτιάς και τα αίτια που εξαπλώθηκε. Ήδη η έρευνα για το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη με εντολή που δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Οι πραγματογνώμονες που βρίσκονται στο σημείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και καλούνται τους επόμενους μήνες να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το τί πραγματικά συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου στο πλοίο Εuroferry Olympia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ