ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Στους δρόμους οι αγρότες – Κλείνουν συμβολικά την Εθνική

Θεσσαλία: Στους δρόμους οι αγρότες – Κλείνουν συμβολικά την Εθνική
Στους δρόμους οι αγρότες για μεγάλες κινητοποιήσεις, αναμένοντας το ραντεβού με τους αρμόδιους LARISSANET

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας με σκοπό να συναντηθούν με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας,  για να συζητήσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους λόγω των αυξήσεων και ανατιμήσεων στα προϊόντα.

Ήδη από τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου και της Ελασσόνας συγκεντρώθηκαν στην Μελούνα για να αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης.

Σύμφωνα με το ertnews, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση όπου θα συζητηθούν οι δράσεις των επόμενων ημερών. Εν τω μεταξύ, το μπλόκο της Βοιωτίας θα επισκεφθεί αύριο το απόγευμα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος θα συναντηθεί με τους αγρότες στο δημαρχείο του Ορχομενού ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στο μπλόκο της Νίκαιας ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο δρόμο και οι αγρότες της Αταλάντης

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, κινήθηκαν μέσα στην πόλη της Αταλάντης οι αγρότες της περιοχής και στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν στις παλιές αποθήκες της Ένωσης, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι δυνάμεις τους τις επόμενες ημέρες και να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες του δήμου Λοκρών, αναφέρει το larissanet.gr.

«Δεν είμαστε εδώ για πλάκα. Είμαστε εδώ για το μέλλον της αγροτιάς. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί και να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας».

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συμπληρώνουν δύο εβδομάδες στο δρόμο στις φετινές κινητοποιήσεις. Όπως λένε, κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και χειρότερα. Τα χρέη μεγαλώνουν και γίνονται θηλιά στο λαιμό όλων.

«Γι’ αυτό βγαίνουμε στο δρόμο. Όχι γιατί είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Οι αγρότες περιγράφουν τις οικονομικές δυσκολίες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Ούτε καν το ρεύμα. Χρωστάμε τα προπέρσινα από τα αγροεφόδια και δεν μας δίνει κανείς λύση. Πώς θα συνεχίσουμε;» ερωτήματα που καταγράφει η larissanet αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

Οι πιο παλιοί αγρότες είναι αυτοί που παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στα μπλόκα.

Συμβουλευτικό προς τους νεότερους «Δεν είχαμε ποτέ τόσες δυνάμεις καταστολής τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουμε τίποτα με τους άνδρες των ΜΑΤ που στέκονται απέναντί μας. Έχουμε με την πολιτική που τους φέρνει εδώ. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας» και ανοίγει κουβέντα για το αφορολόγητο πετρέλαιο, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την επιδότηση στις ζωοτροφές. Μιλάει για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τονίζει πως χρειάζονται επειγόντως αλλαγές φέρνοντας ως παράδειγμα τις περσινές ζημιές «όσοι δεν πήραν αποζημίωση πως θα συνεχίσουν;», λένε οι αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ