ΕΛΛΑΔΑ

Συγκρούσεις στα hot-spots τη στιγμή της αλληλεγγύης στον Ελαιώνα

Συγκρούσεις στα hot-spots τη στιγμή της αλληλεγγύης στον Ελαιώνα

Την ώρα που ο Σύρος πρόσφυγας έστελνε από το camp του Ελαιώνα το πανανθρώπινο μήνυμα της αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας την ολυμπιακή φλόγα, άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνθήκες απόγνωσης, συμμετείχαν σε συγκρούσεις και επεισόδια, εντός των οποίων, μάλιστα, βρέθηκε και ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στην εστία των συγκρούσεων στη Μόρια της Μυτιλήνης, όταν ανήλικοι παράτυποι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο hot spot. O υπουργός πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα επίσκεψη στη Μόρια μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Κλας Ντάϊκοφ, όταν και ξεκίνησε η ένταση.

Εκεί ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.

Λίγο αργότερα η εξέγερση κι ενώ οι δύο υπουργοί είχαν αναχωρήσει, επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Η προσπάθεια της Αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων συνάντησε την αντίδραση ανδρών κυρίως μεταναστών και τότε υπήρξαν και τραυματισμοί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Επεισόδια και στο Κιλκίς

Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Χέρσο Κιλκίς. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των προσφύγων για κάποια ώρα έφυγαν από το στρατόπεδο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εθελοντές, η κινητοποίηση ξεκίνησε όταν οι πρόσφυγες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν κατά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ακολούθησε ένταση.

H φλόγα της αλληλεγγύης

Ο 27χρονος Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν, Σύρος και αναγνωρισμένος πρόσφυγας αθλητής, ήταν ο λαμπαδηδρόμος που κράτησε σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Ο πρόσφυγας ήταν αθλητής, έχοντας συμμετάσχει αλλά και διακριθεί στην κολύμβηση και στο τζούντο στη Συρία.

Ο Ιμπραήμ διανύει τα 50 μ. ελεύθερο σε περίπου 28 δευτερόλεπτα, μόνο τρία δευτερόλεπτα παραπάνω από τον χρόνο του πριν το ατύχημα.

IMG 0250

Το 2012 τραυματίστηκε από βόμβα που τον άφησε με μερική αναπηρία στο δεξί του πόδι. Έτρεξε να βοηθήσει έναν φίλο του, βαριά τραυματισμένο από έκρηξη. Έτσι τραυματίστηκε και ο ίδιος. Μια βόμβα έπεσε σε κοντινή απόσταση και τον ακρωτηρίασε από τη μέση της γάμπας και κάτω. Την επόμενη χρονιά, διέφυγε στην Τουρκία, όπου πέρασε ένα διάστημα αναρρώνοντας.

IMG 0258

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το 2014 και είναι μέλος της ομάδας μπάσκετ Αμαρουσίου (καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο) ενώ παράλληλα, προπονείται στην κολύμβηση με τον Σύλλογο Προσαρμοσμένων Αθλημάτων "Πρωτοπόροι", το αθλητικό σωματείο του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων "ALMA".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ