ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη νέο κύμα κακοκαιρίας: Βροχές, καταιγίδες ακόμη και χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα

Σε εξέλιξη νέο κύμα κακοκαιρίας: Βροχές, καταιγίδες ακόμη και χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα
Πού αναμένονται χιονοπτώσεις ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα το πρωί η νέα κακοκαιρία, η οποία είναι κατηγορίας 2 ως προς τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI), με βροχές να σημειώνονται σε τμήματα των δυτικών και βορειοανατολικών ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το υπόλοιπο της Τρίτης αναμένονται βροχές αλλά και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία και σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ορεινά της Στερεάς Ελλάδας ενώ παράλληλα τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το Meteo.gr, στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από 4 έως 16, στην Ήπειρο από 4 έως 14, στην Στερεά από 5 έως 18, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 17 και στην Κρήτη από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα στα νοτιοδυτικά 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Αρχές στα Χανιά - Συστάσεις προς τους πολίτες

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στα Χανιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να εκδηλωθεί στη χώρα μας από σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, από αύριο Τρίτη 22 Φεβρουαρίου έως το απόγευμα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θέτουν σε επιφυλακή το σύνολο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Μέσω της ανακοίνωσης συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων και να τηρούν τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών και Αρχών.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 και σταδιακά από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη νύχτα στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους από το απόγευμα πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 και σταδιακά από το απόγευμα βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από το πρωί μέχρι το απόγευμα και στη δυτική Πελοπόννησο τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες.
Στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που από το απόγευμα στην Ήπειρο, όπου θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές, θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που από νωρίς το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, ενώ από το απόγευμα στη Θεσσαλία θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ