ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη σχολική χρονιά

Ποιες οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη σχολική χρονιά
EUROKINISI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην εφαρμογή ενός ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου προχωράει το υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

Προβλέπεται ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από 4/θέσια και πάνω αλλά και ενοποίηση των Εβδομαδιαίων Ωρολόγιων Προγραμμάτων.

Παράλληλα, η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15.

Επί της ουσίας το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα στο νέο τύπο δημοτικού σχολείου, ορίζει ως ώρα έναρξης τις 13:15 και λήξης τις 16:00.

Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας.

Στην τρίτη ώρα δε του ολοήμερου προγράμματος θα προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

Σύμφωνα με το Έθνος, πάντως, οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για ολοήμερα Δημοτικά και αλλαγές στο ωράριο θα οδηγήσει στην ανεργία 4.000 αναπληρωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ