ΕΛΛΑΔΑ

Euroferry Olympia: Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία για την τραγωδία - Καταθέτει ο 21χρονος οδηγός

Euroferry Olympia: Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία για την τραγωδία - Καταθέτει ο 21χρονος οδηγός
«Το πλοίο είχε περάσει από έλεγχο στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από το ατύχημα» λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία Πυροσβεστικό Σώμα

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων στο Euroferry Olympia συνεχίζονται, ωστόσο οι ελπίδες για να βρεθούν εν ζωή σβήνουν όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, ο 21χρονος οδηγός που ήταν ο τελευταίος που απεγκλωβίστηκε ζωντανός από το φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για να καταθέσει. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας δίνει απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Το πλοίο είχε περάσει από έλεγχο στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από το ατύχημα. Είχε περάσει από επιθεώρηση και μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του. Βάσει των επιθεωρήσεων έγινε έλεγχος στο πλοίο στα συστήματα ανίχνευσης καπνού, πυρασφάλειας κλπ» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας του Euroferry Olympia, Πολ Κυπριανού μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μιλώντας για θέματα καθαριότητας του πλοίου, γίνεται σε καθημερινή βάση καθαρισμός και απολύμανση τόσο στις καμπίνες όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι εργασίες συντήρησης είναι συνήθης πρακτική» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για τις καταγγελίες επιβατών - οδηγών φορτηγών, σημείωσε:

«Στο συγκεκριμένο πλοίο είχαμε 159 οδηγούς. Όλοι είχαν καμπίνα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είχαν ανέβει στις καμπίνες τους. Μιλάμε για 77 καμπίνες με 308 κρεβάτια. Υπήρχε επαρκής αριθμός καμπινών και κρεβατιών (…) Περιπολίες μελών του πληρώματος ελέγχουν εάν υπάρχουν άτομα μέσα στα φορτηγά. Αν κάποιος διανυκτερεύει στο φορτηγό δεν είναι εύκολο πάντα να εντοπιστεί».

«Αν δεν υπήρχε συναγερμός στη γέφυρα του πλοίου την ώρα που δημιουργήθηκε ο καπνός είναι ένα από τα θέματα» σημείωσε ο εμπειρογνώμωνας ναυτικών ατυχημάτων Νίκος Σπανός μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν λειτούργησαν τα εν λόγω συστήματα» είπε μεταξύ άλλων απαντώντας ο κ. Κυπριανού. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση από τον καπετάνιο» τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

«Εφόσον όλα ελέγχθησαν από την εταιρεία τα πάντα και ήταν σωστά, γιατί όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν έσπευσε το πλήρωμα να την αναχαιτίσει – περιορίσει; Επίσης, κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, γιατί δεν απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί που βρίσκονταν κάτω αλλά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους;» επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος των οδηγών Βασίλης Νουλέζας.

«Η επέμβαση του πληρώματος ήταν άμεση. Θα υπάρξει στη συνέχεια, όταν το πλοίο ρυμουλκηθεί, μια έρευνα για να καταλάβουμε τα αίτια», απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Κατάθεση 21χρονου οδηγού

Απαντήσεις στα ερωτήματα αναμένεται να δώσει, όμως, και ο 21χρονος Λευκορώσος που σώθηκε από θαύμα, αν και βρισκόταν μέσα στο φορτηγό του στη διάρκεια της φωτιάς.

Το μεσημέρι της Τρίτης έλαβε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου είχε μεταφερθεί καθώς διασώθηκε μετά από δύο ολόκληρες μέρες από τη φωτιά που «έπνιξε» το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia».

Ο 21χρονος οδηγός φορτηγού μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας προκειμένου να δώσει κατάθεση για το τραγικό συμβάν.

Εξάλλου στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας βρίσκονται οι συγγενείς των δύο αγνοουμένων Ελλήνων οδηγών φορτηγών που επέβαιναν στο πλοίο κατά τη εξέλιξη της πυρκαγιάς την Παρασκευή τα ξημερώματα και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη τους. Οι συγγενείς αναμένεται να μεταβούν και αυτοί αύριο στο λιμάνι Πλατυγιάλι «Αστακός», Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να είναι κοντά στις επιπλέον έρευνες που θα διεξαχθούν.

Την μετακίνηση του πλοίου Euroferry Olympia σε άλλο «ασφαλή λιμένα», γνωστοποιεί με νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας τονίζοντας πως οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων θα συνεχιστούν στη νέα θέση του πλοίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την μετακίνηση του πλοίου ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς- όπως αναφέρεται - έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης.

Το πλοίο αναμένεται να μετακινηθεί στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ όπως σημειώνεται, η μετακίνηση και η διαμονή των συγγενών των αγνοουμένων στο λιμάνι μετακίνησης, θα γίνει με φροντίδα και μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε το ΥΝΑΝΠ ότι έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης επί του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA», στην σημερινή του θέση. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή λιμένα, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις των στελεχών της ΕΜΑΚ με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση του πλοίου και τις λοιπές συνθήκες και προϋποθέσεις μετακίνησης του σε ασφαλές λιμάνι, επικοινώνησε με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ναυαγιαίρεσης για τις κατάλληλες και ασφαλείς ενέργειες με σκοπό την μετακίνηση του στο λιμάνι Πλατυγιαλίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η μετακίνηση και η διαμονή των συγγενών των αγνοουμένων στο λιμάνι μετακίνησης θα γίνει με φροντίδα και μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ