ΕΛΛΑΔΑ

Euroferry Olympia: Αγωγή κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας - Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών

Euroferry Olympia: Αγωγή κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας - Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών
Άδειοι όλοι οι πυροσβεστήρες στο φλεγόμενο πλοίο, κατέθεσε ο 21χρονος Λευκορώσος οδηγός που διασώθηκε INTIME

Μάχη με το χρόνο δίνουν διασώστες και ρυμουλκά στις παράλληλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Euroferry Olympia. Το φλεγόμενο πλοίο ρυμουλκείται σε ασφαλέστερα νερά καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή -κάτι που θα το καταστήσουν ακόμη πιο επικίνδυνο, δεδομένου ότι δεν έχει αδειάσει από καύσιμα, αλλά ούτε έχει επιτευχθεί η κατάσβεση όλων των εστιών φωτιάς. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ με τους 10 αγνοούμενους, καθώς η επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ διεξάγεται μετ' εμποδίων, λόγω των εφιαλτικών συνθηκών που επικρατούν στο πλοίο.

Ανάμεσα σε λιωμένες λαμαρίνες και τοξικούς καπνούς οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια, αναζητώντας επιζώντες στα γκαράζ του Euroferry Olympia. Σκαρφάλωσαν στις νταλίκες για να ανακαλύψουν κάποιο ίχνος ζωής από τους αγνοούμενους, με ειδικές στολές και μπουκάλες. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί αφού το πλοίο ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Αστακού, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Το γεγονός έχει φέρει σε απόγνωση τους συγγενείς των αγνοουμένων. Η Βάνα Μαθιού, σύζυγος του αγνοούμενου οδηγού Νίκου Μπεκιάρη, δηλώνει πως: «Θα είναι αύριο το καράβι εκεί, που σημαίνει κι άλλος πολύτιμος χρόνος, δεν υπάρχει ελπίδα να βγει κανένας ζωντανός. Θέλω το καράβι να έρθει στην Κέρκυρα τώρα».

Ο Ηλίας Γεροντιδάκης γιος αγνοούμενου οδηγού, επισημαίνει: «Πόσες ώρες θέλει να φτάσει στο Μεσσολόγγι; Αυτό θα ξαναφουντώσει. Τι περιμένουμε να πάρουμε τέφρα»;

Τις επόμενες ώρες οι συγγενείς των αγνοουμένων με μέριμνα του υπουργείου Ναυτιλίας θα μεταφερθούν στο λιμάνι του Αστακού.

Λευκορώσος: Άδειοι όλοι οι πυροσβεστήρες

Εν τω μεταξύ, ο 21χρονος Λευκορώσος οδηγός που κατάφερε να βγει ζωντανός από την κόλαση φωτιάς την Κυριακή έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στο λιμεναρχείο της Κέρκυρας και συγκλόνισε με τις περιγραφές του.

Όπως κατέθεσε, έχασε τις αισθήσεις του κάποια στιγμή, ενώ όταν συνήλθε έψαξε πυροσβεστήρα ήταν όλοι άδειοι. Όπως είπε: «Βγήκα την τρίτη ημέρα, που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία, και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα με την ένδειξη "έξοδος κινδύνου" και την ακολούθησα».

Σοκαρισμένος ακόμα δεν μπορεί να το πιστέψει ότι κατάφερε να σωθεί.

Αγωγή κατά της εταιρείας

Η οικογένεια του νεκρού οδηγού Βαγγέλη Μαλεσιάδα έδωσε εντολή στον δικηγόρο Γιάννη Μαρακάκη να καταθέσει αγωγή και μήνυση κατά της πλοιοκτήτριας και των λοιπών υπευθύνων της ιταλικής εταιρείας. Ο Γιάννης Μαρακάκης είχε επιτύχει την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες Eλλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο παρόμοιο ναυτικό δυστύχημα το 2014 με το Norman Atlantic.

Η οικογένεια του άτυχου Βαγγέλη Μαλεσιάδα καταγγέλλει τα αργά αντανακλαστικά του πληρώματος και του πλοιάρχου προκειμένου να σώσουν και να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους εγκλωβισμένους οδηγός και αφετέρου για το γεγονός ότι άφησαν στο έλεος τους οδηγούς μέσα σε αυτή την παγίδα θανάτου.

Ο γιος του άτυχου Έλληνα οδηγού που ανασύρθηκε νεκρός την Κυριακή απορεί πως είναι δυνατόν ο πλοίαρχος να εγκαταλείπει ένα πλοίο που έχει ακόμα κόσμο εγκλωβισμένο και αβοήθητο.

«Οι ευθύνες είναι ακέραιες αναλλοίωτες και βαρύνουν μόνο την εταιρεία η οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί την ίδια τακτική, ήτοι με τη μέθοδο της και το απαράδεκτο service της οδηγεί ουσιαστικά αν μη τι άλλο τους οδηγούς φορτηγών να επιλέγουν για την ξεκούραση τους μόνο τις καμπίνες των φορτηγών τους. Τα δε οχήματα σε αυτήν την παγίδα θανάτου είναι τόσο ασφυκτικά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο που είναι αδύνατον ακόμη και οι πόρτες να ανοίξουν. Θα αναζητήσουμε το μάξιμουμ των αποζημιώσεων που προβλέπουν ο νόμος και τα συμβατικά κείμενα και θα επιδιώξουμε την ποινική δίωξη των υπευθύνων που ευθύνονται για αυτή την τραγωδία που δυστυχώς δεν διαφέρει πολύ από αυτά που ζήσαμε με το Norman Atlantic», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης.

Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία για την τραγωδία

«Το πλοίο είχε περάσει από έλεγχο στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από το ατύχημα. Είχε περάσει από επιθεώρηση και μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του. Βάσει των επιθεωρήσεων έγινε έλεγχος στο πλοίο στα συστήματα ανίχνευσης καπνού, πυρασφάλειας κλπ» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας του Euroferry Olympia, Πολ Κυπριανού μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μιλώντας για θέματα καθαριότητας του πλοίου, γίνεται σε καθημερινή βάση καθαρισμός και απολύμανση τόσο στις καμπίνες όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι εργασίες συντήρησης είναι συνήθης πρακτική» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για τις καταγγελίες επιβατών - οδηγών φορτηγών, σημείωσε:

«Στο συγκεκριμένο πλοίο είχαμε 159 οδηγούς. Όλοι είχαν καμπίνα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είχαν ανέβει στις καμπίνες τους. Μιλάμε για 77 καμπίνες με 308 κρεβάτια. Υπήρχε επαρκής αριθμός καμπινών και κρεβατιών (…) Περιπολίες μελών του πληρώματος ελέγχουν εάν υπάρχουν άτομα μέσα στα φορτηγά. Αν κάποιος διανυκτερεύει στο φορτηγό δεν είναι εύκολο πάντα να εντοπιστεί».

«Αν δεν υπήρχε συναγερμός στη γέφυρα του πλοίου την ώρα που δημιουργήθηκε ο καπνός είναι ένα από τα θέματα» σημείωσε ο εμπειρογνώμωνας ναυτικών ατυχημάτων Νίκος Σπανός μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν λειτούργησαν τα εν λόγω συστήματα» είπε μεταξύ άλλων απαντώντας ο κ. Κυπριανού. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση από τον καπετάνιο» τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

«Εφόσον όλα ελέγχθησαν από την εταιρεία τα πάντα και ήταν σωστά, γιατί όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν έσπευσε το πλήρωμα να την αναχαιτίσει – περιορίσει; Επίσης, κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, γιατί δεν απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί που βρίσκονταν κάτω αλλά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους;» επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος των οδηγών Βασίλης Νουλέζας.

«Η επέμβαση του πληρώματος ήταν άμεση. Θα υπάρξει στη συνέχεια, όταν το πλοίο ρυμουλκηθεί, μια έρευνα για να καταλάβουμε τα αίτια», απάντησε ο κ. Κυπριανού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ