ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τι απαντά στις κατηγορίες για καθυστέρηση στην υπόθεση Χέντερσον

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τι απαντά στις κατηγορίες για καθυστέρηση στην υπόθεση Χέντερσον
«Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων» INTIME NEWS

«Η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».

Αυτό υπογραμμίζει την Τετάρτη σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης στην υπόθεση δολοφονίας του Μπακαρί Χέντερσον το 2017 στον Λαγανά Ζακύνθου, που είχε θέσει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Σε απάντηση σειράς αναφορών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και κακοπροαίρετα τοποθετούμενων δημοσιευμάτων για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενόψει εκδίκασης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: ο εύλογος χρόνος της απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών.

Άλλωστε η ύπαρξη ενός γρήγορου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης θα ωφελούσε εκτός από το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς.

Για το λόγο αυτό οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με υπερένταση των δυνάμεών τους υπό συνθήκες αδιανόητες για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας και ταυτόχρονα η Ένωσή μας έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων που στοχεύουν ειδικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της δυνατότητας δικονομικών καταχρήσεων (δικαστική διαμεσολάβηση, δικαστική αστυνομία, ηλεκτρονική υποστήριξη, ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα), η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί.

Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».

Δολοφονία στον Λαγανά Ζακύνθου: Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε 11 δευτερόλεπτα

Ο καβγάς μεταξύ της παρέας του Μπακαρί και της ομάδας των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ, είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία σέλφι που έβγαλε μια σερβιτόρα σερβικής καταγωγής με το θύμα. Όπως τονίζεται στο βούλευμα, 11 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για τον θάνατο του νεαρού Αμερικανού.

«Είναι χαρακτηριστική η ανεπανάληπτη συχνότητα των χτυπημάτων, καθώς το συμβάν που αρχίζει με το πρώτο χτύπημα διήρκεσε μόλις ένδεκα (11) δευτερόλεπτα από ώρα 03:15:22 έως 03:15:33» επισημαίνουν οι δικαστές.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την Ζάκυνθο – Η στιγμή που ξεκίνησε ο καβγάς

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ζακύνθου ζητεί για τους κατηγορούμενους «να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι στο Λαγανά Ζακύνθου στις 7/7/2017 (έξι από αυτούς) ενεργώντας από κοινού κατόπιν συναπόφασης μεταξύ τους καθώς και με άλλο αγνώστων στην ανάκριση στοιχείων πρόσωπο με πρόθεση σκότωσαν άλλον, την πράξη τους δε αυτή αποφάσισαν και εκτέλεσαν ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

«Ειδικότερα στον πιο πάνω τόπο και χρόνο και περί ώρα 03:16:00 μετά από προηγηθέντα διαπληκτισμό μεταξύ του παθόντα Χεντερσον Μπακαρί κατοίκου εν ζωή ΗΠΑ και του 9ου κατηγορούμενου στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ευρισκόμενοι σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας συναποφάσισαν και ακολούθως με συγκλίνουσες επί μέρους πράξεις ταυτόχρονες και διαδοχικές επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με ανθρωποκτόνο σκοπό και δη ο 5ος κατηγορούμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με το δεξί χέρι του και αφού ο παθών έχασε την ισορροπία του και επέπεσε στο πίσω μέρος σταθμευμένου ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου χτυπώντας με την αριστερή πλευρά του σώματός του, ο πρώτος κατηγορούμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με το αριστερό χέρι στο οποίο είχε σιδηρογροθιά…».

Με την ίδια μανία όπως περιγράφεται, οι δράστες συνέχισαν να χτυπούν τον Μπακαρί ακόμα και αναίσθητο.

«Ο 6ος κατηγορούμενος τον κλώσησε με το δεξί πόδι του στην πλάτη και ακολούθως στον αυχένα με αποτέλεσμα εξ αιτίας των χτυπημάτων αυτών ο παθών να σωριαστεί στο οδόστρωμα και να μείνει ακίνητος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του… Ακολούθως ο 6ος κατηγορούμενος τον κλώσησε εκ νέου αυτή τη φορά με το δεξί πόδι του στο κεφάλι, ο 1ος κατηγορούμενος έσκυψε πάνω του και τον χτύπησε αλλεπάλληλα στο κεφάλι με τη σιδηρογροθιά, ο 7ος κατηγορούμενος τον κλότσησε με το αριστερό πόδι του δυο φορές το κεφάλι, ο 8ος κατηγορούμενος τον κλότσησε 8 φορές στο κεφάλι και ο 9ος κατηγορούμενος τον κλώσησε με το δεξί πόδι του δυο φορές στο κεφάλι, ενώ ο άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση δράστης τον κλότσησε με το δεξί πόδι του 2 φορές στο κεφάλι. Αποτέλεσμα των ως άνω πράξεων τους ήταν να προσκαλέσουν στον παθόντα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δη εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (θλάσεις και αιμορραγία) από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του, αποτέλεσμα στο οποίο αυτοί απέβλεψαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ