ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016: Αντίστροφη μέτρηση για τον «Γολγοθά» των υποψηφίων

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016: Αντίστροφη μέτρηση για τον «Γολγοθά» των υποψηφίων
Πανελλήνιες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι 103.366 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα ξεκινά ο «Γολγοθάς» των Πανελληνίων εξετάσεων.

Η αυλαία ανοίξει στις 16 Μαΐου για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, ενώ μία ημέρα αργότερα θα μπουν στη «μάχη» και εκείνοι των ΕΠΑΛ. Οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ έχει καθοριστεί φέτος στις 69.985, με τις 43.855 να αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ.

Ήδη από την Μεγάλη Τρίτη έχουν αναρτηθεί τα μηχανογραφικά δελτία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου οι υποψήφιοι για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει, ενώ οδηγίες σε ότι αφορά την ηλεκτρονική υποβολή τους, αναμένεταιο να δοθούν το επόμενο διάστημα.

Δείτε αναλυτικά τα μηχανογραφικά δελτία

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα

Εξετάσεις δύο... ταχυτήτων

2296498

Πανελλήνιες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου). Πηγή: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Φέτος οι Πανελλήνιες θα είναι δύο ταχυτήτων με κάποιους υποψηφίους να έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, δηλαδή σε 4 μαθήματα. Με το παλαιό σύστημα θα εξεταστεί το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, δηλαδή 3.395 μαθητές.

Όσον αφορά στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι 2.457 έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α' (υποψήφιοι για ΤΕΙ) και αποτελούν το 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 56 υποψήφιοι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β' των ημερησίων ΕΠΑΛ.

Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός των εισακτέων

2296275

Πανελλήνιες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου). Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Όσον αφορά στο φετινό αριθμό των εισακτέων, αυτός είναι αυξημένος κατά 1.640 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι (68.345 θέσεις συνολικά), λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια καταγράφεται μικρή μείωση θέσεων (345 λιγότερες).

Στην πλειονότητα των τμημάτων, πάντως, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, σε 232 τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 τμήματα (117 εξ αυτών είναι τμήματα των ΤΕΙ) και μείωση σε 50 τμήματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων παρατηρείται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου, καθώς οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 30 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 42,86%. Ακολουθεί το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με αύξηση 25%, ενώ άλλο ένα τμήμα Πληροφορικής, αυτό του Αριστοτελείου, περιλαμβάνεται στον πίνακα των τμημάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων, καθώς το καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ποσοστό αύξησης 20%.

Στα ΤΕΙ, «πρωταθλητές» στην αύξηση εισακτέων αναδεικνύονται οι εισαγωγικές κατευθύνσεις του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης, με ποσοστό αύξησης της τάξης του 66,67%. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα τμήματα που καταγράφουν μείωση στον αριθμό των εισακτέων τους είναι τμήματα εκκλησιαστικών ακαδημιών.

Πιο συγκεκριμένα, 50 τμήματα ΑΕΙ καταγράφουν μείωση εισακτέων, με τα προγράμματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής σε Ιωάννινα και Ηράκλειο να καταγράφουν μείωση 83,33 και 77,78 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σημαντική μείωση σημειώνεται και στα τμήματα Ιερατικών Σπουδών σε Ιωάννινα (-66,67%), Κρήτη (-62,50%), Θεσσαλονίκη (-57,14%) και Αθήνα (-42,86%).

2143110

Πανελληνιες εξετάσεις, ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής (φωτογραφία αρχείου). Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος, αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι μόνο πέντε τμήματα ΤΕΙ καταγράφουν μείωση του αριθμού των εισακτέων (Διοίκησης επιχειρήσεων-Εισαγωγική κατεύθυνση: Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ηπείρου, Προσχολικής Αγωγής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ