ΕΛΛΑΔΑ

Νότα διαμαρτυρίας από την Τουρκία για το επεισόδιο ανοιχτά των Οινουσσών

Νότα διαμαρτυρίας από την Τουρκία για το επεισόδιο ανοιχτά των Οινουσσών
To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα Associated Press

Νότα διαμαρτυρίας σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης βορειοδυτικά των Οινουσσών, με τουρκικό αλιευτικό επέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ένας Τούρκος πολίτης τραυματίστηκε την Τρίτη αφού σκάφος του Λιμενικού άνοιξε πυρ κατά των τουρκικών αλιευτικών σκαφών «BABA OGUL» και «ESILA LIYA». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ένα από τα σκάφη υπέστη ζημιές, ενώ ένας ψαράς στο «BABA OGUL» τραυματίστηκε.

Στην τουκρική νότα διαμαρτυρίας γίνεται λόγος για «δυσανάλογη χρήση βίας» κατά Τούρκων αλιέων και ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι επεμβάσεις και παρενοχλήσεις σε αλιευτικά σκάφη στο Αιγαίο που παρεμποδίζουν την ελέυθερη ναυσιπλοΐα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με σκοπό να ψαρέψει.

Τότε, προσεγγίστηκε από σκάφος του Λιμενικού που το κάλεσε και με ηχητικά σήματα να αποχωρήσει.

Στη συνέχεια, ο χειριστής του τουρκικού αλιευτικού φαίνεται να αρνήθηκε και έκανε κίνηση εμβολισμού και τότε το Λιμενικό έκανε χρήση πυρών και το αλιευτικό έβαλε πλώρη για τα τουρκικά παράλια.

Τι αναφέρει η τουρκική Ακτοφυλακή

Νωρίτερα, το αρχηγείο της Τουρκικής Ακτοφυλακής σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι από τα ελληνικά πυρά τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι ένας από τους δύο ψαράδες που επέβαιναν στο τουρκικό αλιευτικό.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 18.15 ώρα Ελλάδος (19.15 ώρα Τουρκίας) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και του ακρωτηρίου της Ερυθραίας (Καραμπουρνού).

Στην περιοχή μετέβησαν δύο τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής, αναφέρεται στην ανακοίνωση και γίνεται λόγος για «απαράδεκτη ενέργεια» σε βάρος «ανυπεράσπιστων ψαράδων» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ