ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναίρεση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναίρεση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρότεινε με μια εμπεριστατωμένη αγόρευση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας, Βασίλης Πλιώτας.

Κατόπιν αυτού και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος από τις 30 Ιουλίου 2019, θα επιστρέψει στη φυλακή καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό από μηδενική βάση.

Ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξη 13 ετών. Από αυτά είχε ήδη εκτίσει τα 11 χρόνια, ενώ προσμετρήθηκε και ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, τα λεγόμενα «μεροκάματα», με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Εφετείου Λαμίας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, στην οποία παρούσες ήταν η μητέρα του δολοφονηθέντος Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, επισήμανε ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Σύμφωνα με την αγόρευση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού κ. Πλιώτα ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη.

«Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου», τόνισε ο κ. Πλιώτας και αναφερόμενος στην αρχή της αναλογικότητας επεσήμανε ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Τόνισε ακόμη πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, καθώς και πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο «ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής».

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησαν να έχουν το λόγο επί της αναίρεσης, αλλά η Ολομέλεια, μετά από διάσκεψη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν έχουν το λόγο.

Ακολούθησε η αγόρευση του Ευάγγελου Ανδρούλα, συνηγόρου του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου.

Κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό Μέγαρο η Τζινα Τσαλικιάν δήλωσε:

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 του χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.

Από την πλευρά του ο, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε:

«Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ