ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2016: Συμβουλές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για το βάψιμο των αυγών

Πάσχα 2016: Συμβουλές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για το βάψιμο των αυγών
Πασχαλινά αυγά (φωτογραφία αρχείου) ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα τα αυγά, ακολουθώντας ένα από τα πιο διαδεδομένα πασχαλινά έθιμα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μέσω του CNN Greece τον τρόπο για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά, είτε στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, είτε σε άλλο πιο... μοντέρνο, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, που υπάρχουν στην κουζίνα μας.

Ως φυσικές βαφές για τα αυγά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά παντζάρια, τα εξωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών, ή κόκκινο λάχανο. Το παντζάρι θα δώσει στα αυγά μας ένα σκούρο μωβ χρώμα, όμως η Αργυρώ Μπαρπαρίγου σημειώνει πως αν συνδυάσουμε το παντζάρι με τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι, αυτό θα δώσει στα αυγά ένα πιο φυσικό κόκκινο χρώμα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι τα αυγά να είναι καλά καθαρισμένα με ένα πανάκι και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα με το νερό, στο οποίο θα προσθέσουμε ακόμη και τη φυσική βαφή που θέλουμε (παντζάρι, κόκκινο λάχανο ή φύλλα κρεμμυδιού), μαζί με λίγο ξύδι, ενδεικτικά χρειάζεται ένα φλιτζάνι του καφέ για δέκα αυγά.

Στη συνέχεια βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Extra tip από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, να αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν μέσα σε αυτό το μείγμα.

Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν κι ακολούθως τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, για να γυαλίσουν.

12595346

Βάψιμο αυγών με φυσική βαφή (φωτογραφία αρχείου) Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ

Σε περίπτωση που θέλουμε τα αυγά μας να είναι πιο εντυπωσιακά, μπορούμε να τους κάνουμε σχέδια, χρησιμοποιώντας και πάλι υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας. Επιλέγουμε φύλλα από φυτά, πχ άνηθο ή μαϊντανό, τα «κολλάμε» στο αυγό και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάτι ελαστικό, όπως είναι το καλσόν, το δένουμε για να είναι σταθερό και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

Ακούστε αναλυτικά τις συμβουλές για το βάψιμο των αυγών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στο ηχητικό απόσπασμα που βρίσκεται στην κορυφή του κειμένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ