ΕΛΛΑΔΑ

Αεροπορικώς επέστρεψαν 12 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Αεροπορικώς επέστρεψαν 12 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Αεροπορικώς επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία από τη Μυτιλήνη δώδεκα Σύροι πρόσφυγες, σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα που γίνεται αεροπορικά. Οι 12 Σύροι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από το hot spot του νησιού στο αεροδρόμιο “Οδυσσέας Ελύτης” της Μυτιλήνης, όπου επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο της εταιρείας Astra, που έχει ναυλωθεί από την Frontex για να πραγματοποιεί αεροπορικά τις επανεισδοχές.

Πρόκειται για δύο γυναίκες, τέσσερα παιδιά και έξι άνδρες, οι οποίοι -σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Frontex Εύα Μοντουγκιερ- δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και είχαν ζητήσει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η πτήση είχε προορισμό τα Άδανα, όπου λειτουργεί καταυλισμός Σύρων προσφύγων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο αεροπλάνο επιβιβάστηκε και μεγάλη δύναμη αστυνομικών της Frontex αλλά και Έλληνες αστυνομικοί, ενώ μαζί ήταν και πέντε Τούρκοι αστυνομικοί για τον έλεγχο των ονομαστικών καταλόγων και της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επανεισδοχές μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία θα επαναληφθούν μετά το Πάσχα.

Χθες, Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η επανεισδοχή 17 μεταναστών από το Πακιστάν και χώρες της βόρειας Αφρικής με δυο δρομολόγια πλοίων από τη Χίο και τη Μυτιλήνη προς το Δικελί της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου, την ίδια στιγμή όμως οι αιτήσεις συσσωρεύονται και η χώρα έχει δεχτεί κριτική για τους αργούς ρυθμούς επεξεργασίας τους.

Διαβάστε επίσης:

Τριανταέξι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ