ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χρόνια πανδημία: Τα διδάγματα και οι προκλήσεις της ΕΕ

Δύο χρόνια πανδημία: Τα διδάγματα και οι προκλήσεις της ΕΕ
O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Την εκτίμηση ότι η κρίση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο θα φέρει πιο κοντά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε άρθρο του στο CNN Greece.

Ακριβώς δύο χρόνια από την ημέρα που χτύπησε και την πόρτα της χώρας μας το πρώτο κρούσμα της COVID-19, με χιλιάδες απώλειες και εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο, με αλλαγές στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές συμπεριφορές, ένας απολογισμός επιβάλλεται.

Ο υπουργός Υγείας μας θυμίζει τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΣΥ, ένα σύστημα υγείας, το οποίο μαζί με τους πραγματικούς του ήρωες -τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές- αποδείχθηκε ανθεκτικό και αποτελεσματικό.

Στον τομέα του ΕΣΥ μέσα σε δύο έτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, «υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ ενισχύθηκε το ΕΣΥ με 15.000 επικουρικό προσωπικό, 4.000 μόνιμο προσωπικό και για το 2022 προβλέπονται επιπλέον περίπου 6.000 μόνιμες θέσεις. Παράλληλα διασφαλίστηκαν 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και χαράσσεται η νέα πολιτική στο ΕΣΥ με ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Ακολουθεί το άρθρο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη:

Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid 19 στην πατρίδα μας. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια θρηνήσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, δοκιμάστηκε το ΕΣΥ, δοκιμάστηκε η κοινωνία με οριζόντιους περιορισμούς, έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα τεράστιες αλλαγές ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, την οικονομική στήριξη των πολιτών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και εν τέλει βιώσαμε καταστάσεις που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βιώναμε, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η ανθρωπότητα δεν είχε φανταστεί και δεν είχε προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας φύσεως πανδημία οφείλουμε να αντλήσουμε κάποια βασικά διδάγματα από την πανδημία σε επίπεδο ΕΕ που θα μας βοηθήσουν και για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, αλλά και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, εάν η ανθρωπότητα βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Προφανώς οι πανδημίες είναι δυναμικά φαινόμενα και δεν μπορεί από πριν να έχει κανένα σύστημα υγείας απαντήσεις για όλα, αλλά ένας βασικός οδικός χάρτης σε ευρωπαϊκό εάν όχι παγκόσμιο επίπεδο είναι απαραίτητος. Ήδη η ΕΕ ξεκίνησε τη συζήτηση για την ενοποίηση στον τομέα της υγείας και στην Γκρενόμπλ η Γαλλική Προεδρία το έθεσε σε βασική της προτεραιότητα.

Πρώτο βασικό δίδαγμα είναι η ανάγκη ενίσχυσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και συνολικά του τομέα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον τομέα του ΕΣΥ μέσα σε δύο έτη στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ ενισχύθηκε το ΕΣΥ με 15.000 επικουρικό προσωπικό, 4.000 μόνιμο προσωπικό και για το 2022 προβλέπονται επιπλέον περίπου 6.000 μόνιμες θέσεις. Παράλληλα διασφαλίστηκαν 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και χαράσσεται η νέα πολιτική στο ΕΣΥ με ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Δεύτερο δίδαγμα είναι η ανάγκη αυτάρκειας της ΕΕ σε υγειονομικές δομές και η ενίσχυση της παραγωγής, της έρευνας και τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη σε επίπεδο Υπουργών Υγείας άνοιξε η κουβέντα της αυτάρκειας της ΕΕ απέναντι από την Ασία στις παραγωγικές διαδικασίες στην υγεία. Η στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και βιομηχανίας στον χώρο της υγείας είναι μονόδρομος, όπως και η εξασφάλιση κεφαλαίων για την έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της υγείας, ώστε να μην εξαρτόμαστε ως ΕΕ από τρίτους.

Τρίτο δίδαγμα είναι η εμπέδωση της αλληλεγγύης στην ΕΕ. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία είναι φενάκη να πιστεύει κάποιος ότι ένα κράτος θα οχυρωθεί μόνο του να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ισόρροπη κατανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες της ΕΕ που επιμελήθηκε η Επίτροπος Υγείας κ. Κυριακίδου ήταν η απογείωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που κράτησε την ΕΕ ενωμένη, παράλληλα με την έκδοση του κοινού Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού που ήταν πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Εάν η κάθε χώρα λειτουργούσε αυτόνομα θα ήταν το τέλος της ΕΕ. Παράλληλα η ΕΕ από νωρίς ξεκίνησε την δωρεάν παροχή εμβολίων σε τρίτες χώρες και στο πλαίσιο του αλτρουισμού, αλλά και της παραδοχής ότι τα οφέλη της επιστήμης είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και η οχύρωση όλων μας διασφαλίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη όλων μας.

Τέταρτο δίδαγμα είναι οι συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι ιδεοληψίες στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν έρεισμα. Στον τομέα της υγείας η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική και κανείς δεν περισσεύει. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμπληρώσει έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στοχεύοντας στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Σε εθνικό μάλιστα επίπεδο αυτό αποκτά πιο βαρύνουσα σημασία καθώς αναδομείται μαζί με το νέο ΕΣΥ, η ΠΦΥ και ο ΕΟΠΥΥ. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι συνέργειες είναι αυτονόητες.

Η κρίση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο φρονώ ότι θα φέρει πιο κοντά τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών ήταν τέτοια που έβαλε τις βάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ΕΕ δεν είναι απλά ένα οικονομικό οικοδόμημα. Στηρίζεται στις Αρχές και Αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και η πανδημία ανέδειξε αυτές τις αξίες. Διαβάζοντας τα δεδομένα θα βάλουμε τις βάσεις της καλύτερης οχύρωσης στον τομέα της υγείας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ