ΕΛΛΑΔΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: 3,1 εκατ. ευρώ για τις συνέπειες της long Covid

Ταμείο Ανάκαμψης: 3,1 εκατ. ευρώ για τις συνέπειες της long Covid
Το εν λόγω Πρόγραμμα, ανέρχεται σε 3,100 εκατ. ευρώ Intime

Απόφαση, η οποία ορίζει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long Covid- effect), υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Το εν λόγω Πρόγραμμα, ανέρχεται σε 3,100 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επιδημιολόγοι, τα συμπτώματα long Covid σε ασθενείς που έχουν νοσήσει, είναι πολλά και δυσάρεστα και συνδέονται είτε με το αναπνευστικό, είτε με το καρδιαγγειακό, είτε με το μυοσκελετικό σύστημα.

Αλλά και ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος πρόσφατα στα long COVΙD συμπτώματα, τόνισε ότι αυτά μεταξύ άλλων, συνδέονται με τις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ήδη δε, πολλά νοσοκομεία, όπως έχει τονίσει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, έχουν δημιουργήσει Ιατρεία long ή post COVID, εντός των νοσηλευτηρίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, φαίνεται ότι μία άλλη πανδημία βρίσκεται ήδη ante portas, αυτή της ψυχικής υγείας, καθώς η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ