ΕΛΛΑΔΑ

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19

Τέλη Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε στη χώρα μας η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19 που προκάλεσε την πανδημία. Πρώτη, συμβολικά, εμβολιάστηκε η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ευσταθία Καμπισιούλη, στις 27 Δεκεμβρίου 2020, ενώ ακολούθησε ένας ηλικιωμένος, από δομή φιλοξενίας στα Μελίσσια. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν επισήμως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αρχικά από τους υγειονομικούς, τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους.

Το «Σχέδιο Ελευθερία», όπως ονομάστηκε, επεκτεινόταν ανά ηλικιακές ομάδες, ενώ την άνοιξη ξεκίνησε ο κάθετος εμβολιασμός του πληθυσμού στα μικρότερα νησιά. Μέχρι το καλοκαίρι, όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 12 ετών είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Για την οργάνωση των ραντεβού χρησιμοποιήθηκε ειδική πλατφόρμα, μέσω του gov.gr, η οποία και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και για τις επαναληπτικές δόσεις.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να προσέξουμε το πώς κυμάνθηκε όλη αυτή την περίοδο ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν να διασωληνωθούν, μαζί με τις διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη χώρα. Η δυσκολότερη φάση για τα νοσοκομεία μας ήταν τον Απρίλιο του 2021, όταν στις 20/4 ήταν συνολικά διασωληνωμένοι 847 ασθενείς. Σήμερα, στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, υπάρχουν διαθέσιμες 702 κλίνες για covid περιστατικά.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece για τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ