ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανία: Ανησυχεί για σενάρια πολέμου στα Βαλκάνια το Κόσοβο - Ζητά άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Ανησυχεί για σενάρια πολέμου στα Βαλκάνια το Κόσοβο - Ζητά άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον λαό του Κοσόβου, για ολόκληρη την περιοχή», τονίζει η πολιτική ηγεσία AP Photo / Darko Vojinovic

Ως επιτακτική ανάγκη θεωρεί το Κόσοβο την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, φοβούμενο στο έδαφός του, ένα ανάλογο σενάριο πολέμου με αυτό στην Ουκρανία εξαιτίας - όπως εκτιμά η πολιτική ηγεσία - της ρωσικής επεκτατικής πολιτικής στην ανατολική Ευρώπη και τις σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και ο πρωθυπουργός 'Αλμπιν Κούρτι θεωρούν την ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία την μοναδική λύση για να αποτραπεί στα Βαλκάνια μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

«Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εάν γίνουμε δεκτοί, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον λαό του Κοσόβου, για ολόκληρη την περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα, δήλωσε ο Κούρτι σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Τα Βαλκάνια δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία δεν συντάχθηκε με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή, και αυτή είναι η Σερβία, ο γείτονάς μας», είπε συμπληρώνοντας ότι «η Σερβία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία».

Το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έθεσε και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την επίσκεψη της εχθές στην 'Αγκυρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο, «η Βιόσα Οσμάνι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και του ζήτησε να βοηθήσει για να επισπευστούν οι διαδικασίες».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων στην 'Αγκυρα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα του Κοσόβου και θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του.

«Εμείς ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπουμε τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσόβου σ' αυτή τη Συμμαχία και στην υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και, όπως βοηθήσαμε στη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, το ίδιο θα κάνουμε και στη διαδικασία ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν στην συνέντευξη Τύπου.

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε εκστρατεία προώθησης του αιτήματος ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Πρίστινα επικαλείται την ρωσική επεκτατική πολιτική στην ανατολική Ευρώπη και τις σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις νατοϊκών χωρών, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Από προχθές στις ιστοσελίδες υπουργείων του Κοσόβου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να προβάλλονται διαφημιστικά μπάνερ όπου αναγράφεται η φράση: «Το Κόσοβο στο ΝΑΤΟ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ