ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου - Ασφυκτιούν τα hot spots στα νησιά

Σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου - Ασφυκτιούν τα hot spots στα νησιά
EUROKINISSI

Σήμερα το πρωί, στις 10, θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε την δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων–μεταναστών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά το τέλος σύσκεψης στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στελέχη της περιφέρειας.

«Τους χώρους θα τους καθορίσουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας –με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας– ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου και από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε να προχωράνε γρήγορα τις αιτήσεις. Το βασικό είναι να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας».

Επιχείρηση μεταφοράς 159 μεταναστών και προσφύγων από Μυτιλήνη και Χίο στην Λέρο

Συνολικά 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο) μεταφέρθηκαν εχθές στη Λέρο προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα χοτ σποτ της Μυτιλήνης και της Χίου όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 6000 άτομα.

Από τη Μυτιλήνη η αναχώρηση είχε προγραμματιστεί για τις 12 τα μεσάνυχτα ενώ η αναχώρηση από τη Χίο έγινε με 39 τελικά επιβαίνοντες και μετά από μια επιχείρηση που κατέληξε στην αναζήτηση 161 προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το πλοίο και διασκορπίστηκαν στα γύρω από το λιμάνι χωράφια.

Περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες οδηγήθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι των Μεστών προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Λέρο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Για άγνωστους όμως λόγους η αναχώρηση καθυστέρησε ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά αλλοδαποί που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» στους μετανάστες και στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και καλούσαν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν από το πλοίο γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δυο από αυτούς τους αλλοδαπούς έχουν ήδη συλληφθεί και σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Τελικά οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα και στον υπαίθριο χώρο πλάι στο ΔΗΠΕΘΕ.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πόλη και όχι στο χοτ σποτ αφού οι κάτοικοι του γειτονικού στο χοτ σποτ χωριού Χαλκειός έκλεισαν το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου και συνολικά για την παρουσία του Κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.

Μεταφορά από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά

Σε 2.680 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί η μεταφορά 300 ατόμων προς στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τρία πλοία με 52 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Πρέβελης" μετέφερε 6 άτομα από τη Ρόδο, το "blue star 1" 38 άτομα από τη Μυτιλήνη και 5 από τη Χίο ενώ το "Νήσος Ρόδος" 3 άτομα από τη Μυτιλήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ