ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία- Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία- Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας
Χιόνια αναμένονται και στην Αττική, με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες να φτάνουν έως και -15 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα INTIME

Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια ακόμα και στην Αττική περιλαμβάνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται αύριο, Τετάρτη, με περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το βράδυ της ίδιας ημέρας και το πρωί της Πέμπτης. Τα χαρακτηριστικά της θυμίζουν εκείνα της τελευταίας μεγάλης κακοκαιρίας «Ελπίς».

Μία μικρή βελτίωση θα σημειωθεί την Παρασκευή, ωστόσο το Σάββατο θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα φέρει χιόνια σε πεδινές περιοχές ακόμα και στην Αθήνα, κυρίως στα βόρεια της Αττικής, αναφέρει στο CNN Greece o ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, δύο είναι τα κύματα κακοκαιρίας που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε να δώσουν χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, προς την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία και θα έχουμε ισχυρό παγετό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

«Χιόνια θα πέσουν πρώτα στα ορεινά, ενώ προς το απόγευμα της Τετάρτης θα χιονίζει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Την Πέμπτη, οι χιονοπτώσεις θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, την κεντρική, ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Πολύ πιθανόν να δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Μαρτίου. Την Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει μία πρόσκαιρη ύφεση σε αρκετές περιοχές, παρ΄όλα αυτά όμως σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα συνεχίσουν οι χιονοπτώσεις».

Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας το Σάββατο

«Θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα που πιθανότατα ο υδράργυρος να δείξει έως και – 15 βαθμούς Κελσίου το βράδυ», λέει ο κ. Μαρουσάκης.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει και πάλι προς τα κεντρικά, δυτικά και νότια. Θα επικρατήσουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές προς την κεντρική, ανατολική και ηπειρωτική χώρα. Βροχές στα υπόλοιπα τμήματα και καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα κρατήσει μέχρι και τη Δευτέρα. Μετά θα ακολουθήσει βελτίωση του καιρού, όμως το κρύο θα παραμείνει για αρκετές ημέρες.

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ

Τετάρτη 09-03-2022

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της βόρειας χώρας καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 6 με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 8 με 10 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πέμπτη 10-03-2022

Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική κυρίως χώρα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός και στα βορειοδυτικά ολικός.

Παρασκευή 11-03-2022

Στην ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα Δωδεκάννησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κατά τόπους.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ, που το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Σάββατο 12-03-2022 και Κυριακή 13-03-2022

Αρχικά στην ανατολική και νότια χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα την Κυριακή σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, με ισχυρό παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ