SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες είναι οι ιδανικές μάσκες για να μας προστατεύσουν από την Όμικρον;

Ποιες είναι οι ιδανικές μάσκες για να μας προστατεύσουν από την Όμικρον;

Το να επιλέξουμε την κατάλληλη μάσκα που θα μας προστατεύσει από τον κορονοϊό ενώ ταυτόχρονα θα μας επιτρέπει να αναπνέουμε έχει μετατραπεί σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες στα χρόνια της καραντίνας. Περάσαμε από όλα τα είδη: χειρουργικές, υφασμάτινες, ΚΝ95 και άλλες πολλές παραλλαγές, ποια είναι όμως η σωστότερη επιλογή;

Η ταχεία εξάπλωση της Omicron κάνει πολλούς από εμάς να αναζητούμε την ασφαλέστερη και πιο ποιοτική μάσκα. Αλλά αυτό ακούγεται πιο εύκολο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Όποιος έχει ψωνίσει για μια μάσκα στο διαδίκτυο, σε φαρμακείο ή ακόμα και στα σούπερ μάρκετ που βγάζουν πλέον μάσκες ακόμα και στις εβδομαδιαίες τους προσφορές όπως βλέπουμε στο φυλλάδιο Bazaar, έχει βρεθεί μπροστά σε μια απίστευτη ποικιλία από σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Το να γνωρίζεις ποια μάσκα είναι πραγματικά ποιοτική και θα σε προστατεύσει απαιτεί τις δεξιότητες του εγκληματολογικού ερευνητή. Αλλά ακόμα και αν κάνετε σωστή επιλογή υπάρχει ο κίνδυνος να παραγγείλετε ένα πακέτο μάσκες που θα σας είναι τεράστιες ή πολύ μικρές.

Οι τρέχουσες οδηγίες για τις μάσκες του Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν συνιστά ρητά έναν τύπο μάσκας έναντι ενός άλλου, αντίθετα διευκρινίζει ότι όλοι πρέπει να επιλέγουν την πιο προστατευτική και κατάλληλη μάσκα που μπορούν να φορούν με συνέπεια. Όμως, στις αρχές του 2022, η υπηρεσία δημοσίευσε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των μασκών και επιβεβαίωσε ότι ορισμένες—όπως οι N95—είναι πιο προστατευτικές από άλλες, όπως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές μάσκες. Πολύ πρόσφατη μελέτη μάλιστα υπολόγισε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 μπορεί να μειωθεί έως και 75 φορές όταν ένας άρρωστος και κάποιος κοντά φορούν μάσκες τύπου N95 σε αντίθεση με χειρουργικές μάσκες.

Οι Ν95

Σε αντίθεση με τις υφασμάτινες μάσκες, οι μάσκες υψηλής ποιότητας, που ονομάζονται N95, κατασκευάζονται με στρώματα φιλτραρίσματος υψηλής τεχνολογίας που παγιδεύουν τουλάχιστον το 94 έως 95 τοις εκατό των πιο επικίνδυνων σωματιδίων. Οι μάσκες υψηλής ποιότητας διαθέτουν επίσης ένα ηλεκτροστατικά φορτισμένο φίλτρο που βοηθά στην προσέλκυση και την παγίδευση σωματιδίων. Η αναπνευστική μάσκα N95 ελέγχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH), ένα τμήμα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σχεδόν όλες οι μάσκες N95 χρησιμοποιούν ιμάντες κεφαλής — δύο ελαστικές ταινίες που τυλίγονται πίσω από το κεφάλι. Εάν μια μάσκα που ισχυρίζεται ότι είναι N95 έχει θηλιές στα αυτιά, είναι πιθανότατα ψεύτικη. Το C.D.C. έχει έναν οδηγό για τον εντοπισμό ψεύτικων N95.

Η αγορά μασκών είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους γονείς που προσπαθούν να βρουν μάσκες για παιδιά. Καμία μάσκα N95 δεν έχει εγκριθεί για παιδιά, επομένως κάθε μάσκα που ισχυρίζεται ότι είναι N95 για παιδιά είναι ψεύτικη. Ωστόσο, οι N95 διατίθενται σε μεγέθη S/M που μπορεί να λειτουργήσουν για ορισμένα μεγαλύτερα παιδιά. Οι μάσκες KN95 και KF94 έχουν στυλ φτιαγμένα για παιδιά, οπότε μόλις βρείτε μία, πρέπει να περάσετε από την ίδια διαδικασία ελέγχου που θα χρησιμοποιούσατε για μια μάσκα ενηλίκων, χρησιμοποιώντας τους παρακάτω συνδέσμους.

Οδηγίες για να βρείτε την κατάλληλη μάσκα:

Στις αρχές της πανδημίας, οι υψηλής ποιότητας ιατρικές μάσκες και μάσκες τύπου Ν95 ήταν σε έλλειψη. Τώρα το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μάσκες προς πώληση, που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες έχουν δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες και ποιες είναι πλαστές. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές παραποιημένες μάσκες δεν προσφέρουν καν το ίδιο επίπεδο προστασίας με μια υφασμάτινη μάσκα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πώς αν θέλετε να βρείτε ποιοτικές μάσκες που θα σας προστατεύουν πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τα στάνταρ του ASTM F3502 ή του CEN Working Agreement 17553.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Η καλύτερη μάσκα είναι αυτή που εφαρμόζει άνετα στο πρόσωπό σας και είναι άνετη.
  • Ξεκινήστε παραγγέλνοντας σε μικρές ποσότητες και δοκιμάστε διαφορετικά στυλ για να βρείτε το καλύτερο για το πρόσωπό σας.
  • Αγοράστε τις μάσκες σας από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες και την εκτύπωση στη συσκευασία. Τα νόμιμα N95 και KN95 πρέπει να έχουν συγκεκριμένο κείμενο σφραγισμένο στο μπροστινό μέρος της μάσκας με το όνομα του κατασκευαστή και του μοντέλου.
  • Κάντε την έρευνά σας. Δεν είναι εύκολο, αλλά ο C.D.C. έχει μερικές λίστες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιβεβαιώσετε ότι μια μάσκα έχει ελεγχθεί. Για μάσκες N95, μεταβείτε στην αλφαβητική λίστα του C.D.C. με εγκεκριμένες μάσκες NIOSH.
  • Χρησιμοποιήστε τη λίστα του F.D.A. για να βρείτε μάσκες KN95 έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας.

Η ανεύρεση και αγορά της κατάλληλης, ποιοτικής μάσκας που θα μας προστατεύσει από τον COVID-19 δεν είναι απλή υπόθεση γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι.