ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Κλειστά τα σχολεία σε Λασίθι και Χανιά - Με αλυσίδες η κυκλοφορία

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Κλειστά τα σχολεία σε Λασίθι και Χανιά - Με αλυσίδες η κυκλοφορία
Η μετακίνηση σε όλο το οδικό δίκτυο γίνεται μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή 4Χ4 ΙΝΤΙΜΕ

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, στην Κρήτη σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη. Τις τελευταίες ώρες στην περιοχή σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση.

Η μετακίνηση σε όλο το οδικό δίκτυο γίνεται μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή 4Χ4.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χανιά: Κλειστές σχολικές μονάδες σε ορεινές περιοχές λόγω κακοκαιρίας

Κλειστές, λόγω της κακοκαιρίας που πλήτει την περιοχή των Χανίων, θα παραμείνουν σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Aπό τον Δήμο Σφακίων έγινε γνωστό ότι λόγω επικινδυνότητας του οδοστρώματος από τη χιονόπτωση στον επαρχιακό δρόμο Βρύσες-Ασκύφου δεν κατέστη δυνατή η διέλευση των εκπαιδευτικών και των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών. Για αυτόν τον λόγο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά το Γυμνάσιο και Λύκειο Χώρας Σφακίων, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ασκύφου και το Δημοτικό Σχολείο Βουβά.

Από τον Δήμο Κισσάμου ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μυλωνάκη, για σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου και αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Χιονίζει στην Αττική - Κλειστοί δρόμοι και σχολεία - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με σφοδρότητα πλήττει τη χώρα η κακοκαιρία «Φίλιππος», με χιόνια να έχουν πέσει σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στα λευκά ντύνονται από το πρωί της Πέμπτης και τα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Τα σχολεία στη βόρεια και ανατολική Αττική σήμερα, Πέμπτη θα μείνουν κλειστά, ενώ η Τροχαία έχει επιβάλει διακοπές κυκλοφορίας σε σημεία όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση ή η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ανοιξε ξανά λίγο μετά τις 7:30 το πρωί η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η οποία είχε κλείσει λίγο πριν τις 7 το πρωί από το ύψος των διοδίων στις Αφίδνες. Σύμφωνα με την Τροχαία η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας επιτρέπεται και στα οχήματα που δεν έχουν αλυσίδες.

Ωστόσο, το ημίωρο κλείσιμο της Εθνικής ήταν αρκετό, ώστε να προκαλέσει μποτιλιάρισμα, καθώς η Τροχαία ανάγκαζε τους οδηγούς να γυρίζουν τα οχήματά τους από τη γέφυρα στον κόμβο Καλυφτάκη.

Νωρίτερα, είχε επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, την Περιφερειακή Αιγάλεω και σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας.

Στην Αττική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

Στην επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής.

Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μακρής

Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμητό.

Κλειστές είναι παράλληλα, η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας και η λεωφόρος Χασιάς, στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει για:

  • Βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, καθώς όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θηβών, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, από χ/θ 5 (πρατήριο καυσίμων REVOIL [πρώην CYCLON]
  • Παντός είδους βαρέως οχήματος μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.
  • Παντός είδους βαρέως οχήματος μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Ποια σχολεία θα είναι σήμερα κλειστά

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Βόρεια και Ανατολική Αττική. Εξαιρείται ο δήμος Βάρης -Βούλας - Βουλιαγμένης, όπου θα είναι κλειστά μόνον το 3ο δημοτικό Πανοράματος και το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Βούλας.

Στη Δυτική Αττική θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας θα είναι κλειστά τα σχολεία σε Βίλλια και Ερυθρές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε όσα σχολεία μείνουν κλειστά, θα γίνει τηλεκπαίδευση.

Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστοί θα παραμείνουν επίσης όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου και Ανατολικού Τομέα Αττικής, καθώς και στο Δήμο Φυλής.

Δήμος Θηβών

Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες, δυσμενείς συνθήκες λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μέτρων που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας και της επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή στους σχολικούς χώρους, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Πέμπτη. Οι παιδικοί σταθμοί (Θήβας και Βαγίων) θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις Κοινότητες Κυριακίου και Αγίας Τριάδας θα είναι κλειστά την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές αυτές.

Δήμος Δομοκού

Τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητες Δομοκού, Θεσσαλιώτιδος και Ξυνιάδος, για την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, αποφάσισε ο δήμαρχος Δομοκού Χ. Λιόλιος.

Δήμος Καρπενησίου

Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Φουρνάς θα παραμείνουν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και το οδικό δίκτυο.

Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας

Λόγω των καιρικών συνθηκών την Πέμπτη, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.

Εύβοια

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού την Πέμπτη 10 Μαρτίου και την Παρασκευή 11 Μαρτίου Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και του Ειδικού Σχολείου Λεπούρων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Την ίδια ώρα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Χαλκιδέων, δηλαδή όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Ειδικών Σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.

Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι σχολικές μονάδες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων του Δήμου Ερέτριας.

Δήμος Κοζάνης

Με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), καθώς και Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επίσης, αναστέλλεται και η λειτουργία των Εσπερινών Γυμνασίων, Λυκείων, Εσπερινών ΕΠΑΛ την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Κοζάνης.

Παράλληλα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, με απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καστοριάς, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:15 π.μ. Οι Παιδικοί, Βρεφικοί Σταθμοί και το ΚΔΑΠ του Δήμου Καστοριάς θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Φλώρινας

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, σήμερα Πέμπτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Παράλληλα, τα σχολεία του Δήμου Βελβεντού θα λειτουργήσουν στις 10 π.μ. καθώς και οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) του Δήμου Βοΐου, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Βοΐου κ. Χρήστου Ζευκλή. Οι Παιδικοί και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Δήμο Γρεβενών, με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιώργου Δασταμάνη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν την στις 09:15 ενώ μία ώρα νωρίτερα θα λήξουν τα μαθήματα των εσπερινών γυμνασίων και λυκείων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις από το πρωί βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και τα ανατολικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική αυξημένες νεφώσεις και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Στη Θράκη και σε όλη την υπόλοιπη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στις Σποράδες και τη Μαγνησία οι χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Βροχές στα νότια και χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά μετά το μεσημέρι έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς και στα βόρεια από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ