ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας - Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας - Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία
Το πιο ισχυρό κύμα χιονοκακοκαιρίας «φαίνεται πως θα έρθει πριν το μεσημέρι του Σαββάτου», εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης (Στη φωτογραφία πυκνή χιονόστρωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία)

Τουλάχιστον τρεις μέρες θα διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις με διαστήματα ύφεσης και έξαρσης που φέρνει η κακοκαιρία «Φίλιππος», και με θερμοκρασίες που θα ρίξουν τον υδράργυρο έως τους -15 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει μιλώντας στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η νέα αυτή κακοκαιρία, θα χτυπήσει με την ένταση της «Ελπίδας» ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά όχι απαραίτητα τις ίδιες. Στην Αττική για παράδειγμα, αναμένονται χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, θα είναι πιο ήπιες.

«Στο κέντρο της Αθήνας θα χιονίσει, ενδέχεται να το στρώσει το Σάββατο ιδιαίτερα το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, δεν φαίνεται όμως σε πάχος στρωμένου χιονιού να φθάσει τα όρια της Ελπίδας», εξηγεί ο κ. Μαρουσκάκης.

Η Αττική ήδη δέχεται πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα, και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασεκυής όπου στα ανατολικά, τα βόρεια και τα βορειοδυτικά τμήματα του νομού Αττικής θα χιονίζει αρκετά πυκνά, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη.

Μερική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται όπως αναφέρει ο ίδιος, αύριο Παρασκευή προς το μεσημέρι.

Όμως το πιο ισχυρό κύμα «φαίνεται πως θα έρθει πριν το μεσημέρι του Σαββάτου με πυκνό χιόνι στο σύνολο του νομού Αττικής με χιονοστρώσεις στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται και στο κέντρο της Αθήνας να έχουμε μια χιονοστρωση, αλλά αυτό θα το δουμε στα νεότερα μετεωρολογικά στοιχεία».

Αυτό το κύμα χιονιού που θα έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια και ένταση κατά διαστήματα, θα διαρκέσει μέχρι και το πρωί της Δευτέρας οπότε φαίνεται να υποχωρεί, σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Θερμοκρασίες έως -15 βαθμούς Κελσίου

Και στην υπόλοιπη χώρα όμως, «θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόνησσο και στην Κρήτη ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Χρειάζεται προσοχή στον ισχυρό παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς θα δούμε στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θερμοκρασίες έως -15 βαθμούς Κελσίου που θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

«Ουσιαστική βελτίωση του καιρού φαίνεται από Τρίτη - Τετάρτη. Θα μείνει όμως το κρύο και ο παγετός για όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους μηδέν βαθμούς ή και πιο κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί όπου αναμένεται παγετός».

Η ένταση της κακοκαιρίας θυμίζει την «Ελπίδα»

«Η κακοκαιρία αυτή σε ότι αφορά την ένταση των φαινομένων ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα μπορεί να συγκριθεί με την "Ελπίδα", όχι απαραίτητα όμως στις ίδιες περιοχές. Μπορεί να προσεγγίσει τα όρια της στην Εύβοια, στην ανατολική Θεσσαλία προς τη Βοιωτία. Και στη βόρεια Αττική θα θυμίσει κάπως την "Ελπίδα", αλλά για το κέντρο της Αθήνας δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς είμαστε και σε μια εποχή που έχει μεγαλώσει η διάρκεια της ημέρας. Γενικότερα, σε ότι αφορά την ένταση του φαινομένου, την ποσότητα χιονιού και τη διάρκεια - γιατί θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις μέρες - θα προσεγγίσει την "Ελπίδα" σε αρκετά σημεία», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ