ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Έρχεται νέο κύμα το Σάββατο - Πολικές θερμοκρασίες στη χώρα, στους -16 ο υδράργυρος

Κακοκαιρία: Έρχεται νέο κύμα το Σάββατο - Πολικές θερμοκρασίες στη χώρα, στους -16 ο υδράργυρος
Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αττική ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρά τη μικρή ύφεση που παρουσίασε σήμερα Παρασκευή, η κακοκαιρία «Φίλιππος» επανακάμπτει από το Σάββατο δριμύτερη, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες που φθάνουν έως τους -16 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα στην Αττική το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ η θρμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Την ίδια ώρα, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών εφιστά με νέο μήνυμά της προειδοποιώντας πως τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

«Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Πυροσβεστική: Σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Πολικές θερμοκρασίες έως -16 βαθμούς

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11/03, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας με -16,1 °C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11/03, παρουσιάζονται στην αεικόνα που ακολουθεί και προέρχεται από την κάμερα στην περιοχή της Αρβανίτσας Βοιωτίας, η οποία ανήκει στο kopaida.gr και έχει ενταχθεί στο δίκτυο καμερών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Περισσότερες όμορφες χειμερινές εικόνες από διάφορα μέρη της χώρας μας, μπορείτε να δείτε στις μετεωρολογικές κάμερες του δικτύου μας.

meteo.gr

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Στη Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων και στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές το πρωί στα βόρεια και στην Πελοπόννησο, ενώ από το μεσημέρι στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο στα παραθαλάσσια της νότιας Πελοποννήσου και πιθανώς της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά των προαναφερόμενων περιοχών. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα το Σάββατο

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές . Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική χιονοπτώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη Θράκη και τις υπολοιπες περιοχές της Μακεδονίας νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -7 (μείον 7) έως 06 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία από -12 (μείον 12) έως 2 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Μαγνησία και τις Σποράδες χιονοπτώσεις που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα αρχικά αίθριος, από το μεσημέρι νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 0 (μηδέν) έως 4 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Χιονοπτώσεις που από τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ