ΕΛΛΑΔΑ

Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» γίνεται 35 ετών

Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» γίνεται 35 ετών
Τριάντα πέντε χρόνια από τότε που μια ομάδα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών έκανε πραγματικότητα ένα παλαιότερο όνειρο: να αναδείξουν τον κοινωνικο-παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης FACEBOOK

Φέτος κλείνουν 35 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία». 

Τριάντα πέντε χρόνια από τότε που μια ομάδα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών έκανε πραγματικότητα ένα παλαιότερο όνειρο: να αναδείξουν τον κοινωνικο-παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην καθιέρωση θεσμών για την προώθησή της καλλιτεχνικής παιδείας ως μέσου κοινωνικής παρέμβασης στη χώρα μας.

Ακολούθησαν τριάντα πέντε χρόνια αδιάλειπτης προσπάθειας με δράσεις για την στήριξη και ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, την καταπολέμηση προκαταλήψεων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων εξυπηρετήθηκαν άμεσα 7.000 παιδιά και επιμορφώθηκαν 3500 εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κοινωνικού τομέα στο ζήτημα της προώθησης του σεβασμού του «άλλου» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

H «Σχεδία» με τη συνεχή έρευνα και τις καινοτόμες δράσεις της, αλλά και με τη συνεργασία με πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη γνώσης σχετικά με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της τέχνης . Με τη συνεργασία της με κρατικούς φορείς και με την τοπική αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει στην καθιέρωση των θεσμών της καλλιτεχνικής παιδείας, της εξωσχολικής δημιουργικής απασχόλησης , και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ως μέλος Ελληνικών και Ευρωπαϊκών δικτύων φορέων με κοινούς στόχους, η «Σχεδία» έχει συμβάλει στην προώθηση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την άμβλυνση των πολιτισμικών διαφορών. Τα συμπεράσματα της συνεχούς έρευνας/δράσης της «Σχεδίας» έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις της ίδιας ή άλλων εκδοτικών οίκων.

To 2017 η Σχεδία βραβεύθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τη δράση της σε σχέση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η «Σχεδία» συνεχίζει την πλεύση της και οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στο 2022 για τον εορτασμό των 35 χρόνων λειτουργίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ