ΕΛΛΑΔΑ

Ζεσταίνουν την «πολεμική μηχανή» τα συνδικάτα για ασφαλιστικό και φορολογικό

Ζεσταίνουν την «πολεμική μηχανή» τα συνδικάτα για ασφαλιστικό και φορολογικό
Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Θέσεις μάχης παίρνουν οι κοινωνικοί φορείς, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο που φέρνει ριζικές αλλαγές, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό κι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις μόλις ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το επίμαχο νομοθέτημα, κάτι που προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα.

Η αργία της Πρωτομαγιάς έχει μεταφερθεί, με υπουργική απόφαση, για την Τρίτη 3 Μαΐου, ωστόσο τα περισσότερα συνδικάτα ζεσταίνουν την «πολεμική μηχανή» τους για μαζικές κινητοποιήσεις την Κυριακή 8 Μαΐου, οπότε και αποφάσισαν να γιορτάσουν την εργατική Πρωτομαγιά, κάνοντας «προθέρμανση» ενόψει του απεργιακού μπλακάουτ που ετοιμάζουν διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο .

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται στην προκήρυξη 48ωρης πανεργατικής απεργίας μόλις αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, κάτι που προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα, παρόμοια απόφαση έχει πάρει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ δυναμικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν ξανά οι αγρότες, «παραλύοντας» στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ, έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα προχωρήσει σε 48ωρη γενική απεργία, «η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν τα τεχνάσματα τελειώσουν και κατατεθεί στη Βουλή τελικό Νομοσχέδιο, με χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης. Όταν δηλαδή το «θέατρο της ηρωικής διαπραγμάτευσης» και τάχα της «σωτηρίας» της χώρας, θα έχει ρίξει αυλαία». Στην 48ωρη κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» η ΑΔΕΔΥ, η ΠΝΟ, αλλά και το ΠΑΜΕ.

Επίσης η Συνομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μάιου, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας, σε χώρο και χρόνο που θα προσδιορίσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα. Η απεργία στις 8 Μαΐου, είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

2446963

Πορεία διαμαρτυρίας (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: EUROKINISSI

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μαΐου στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κάτι που θα κρατήσει δεμένα στα λιμάνια τα πλοία. Συνεπώς, τα πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο από τις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, καλεί τους Έλληνες ναυτικούς να είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις και ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη απεργία είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη που ήδη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία και που θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση προς ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε «αγωνιστικό ξεσηκωμό» καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με ανακοίνωση της, ώστε να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

2461019

Αγροτικές κινητοποιήσεις (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: EUROKINISSI

«Μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών δίνουμε αγωνιστική απάντηση απαιτώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Όλοι και όλες συμμετέχουμε στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει αποφασιστεί από τα εργατικά σωματεία και διοργανώνουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την δεύτερη ημέρα της απεργίας», τονίζουν οι αγρότες.

Παράλληλα την παράταση της πανελλαδικής αποχής τους μέχρι τις 7 Μαΐου αποφάσισαν σε νέα συνεδρίασή τους οι δικηγόροι, ενώ η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων εκτιμά ότι οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου εξακολουθούν να οδηγούν σε δήμευση το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των δικηγόρων.

Εξάλλου από τις αρχές του Ιανουαρίου απέχουν οι μηχανικοί της χώρας από τη συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών, με απόφαση του ΤΕΕ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα, μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών.

Επιστολή προς τους βουλευτές μηχανικούς απέστειλε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Δυναμικά έχουν αντιδράσει και οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί. Με αποφάσεις τους το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 6 Μαΐου.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

2407179

Πορεία διαμαρτυρίας (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: Eurokinissi/PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από την Τετάρτη 4 Μαΐου έως και την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Σε καταλήψεις προχωρούν την Πέμπτη 5 Μαΐου στους ΧΥΤΑ, στα δημοτικά γκαράζ, στα δημαρχεία και σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο καλεί τους συλλόγους εργαζομένων στους δήμους σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που θα κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ