ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο και φωτογραφίες από τη δράση της σπείρας που «γονάτιζε» καταστηματάρχες

Βίντεο και φωτογραφίες από τη δράση της σπείρας που «γονάτιζε» καταστηματάρχες
Στα βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece αποτυπώνεται η δράση της συμμορίας Screen Grab

Είχαν γίνει o φόβος και o τρόμος ιδιοκτητών καταστημάτων και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Είχαν καταφέρει να μπαίνουν στα καταστήματα, να καλύπτουν με αλουμινόχαρτο τα αντικλεπτικά και να αφαιρούν όσα περισσότερα εμπορεύματα μπορούσαν.

Κεντρικό ρόλο έπαιζε ένας Aλβανός με το ψευδώνυμο «Όλσι». Τα μέλη της συμμορίας λάμβαναν μέτρα κατά της παρακολούθησής τους, ώστε να ξεφεύγουν από τους αστυνομικούς, ενώ για τις τηλεφωνικές τους επαφές χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Πολλά από τα εμπορεύματα που έκλεβαν τα έστελναν εκτός Ελλάδας, είτε με ιδιωτικά μισθωμένα λεωφορεία, είτε με ΚΤΕΛ και βασικός προορισμός ήταν η Αλβανία όπου και τα μεταπωλούσαν.

Στα βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece αποτυπώνεται η δράση της συμμορίας. Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών κατάφεραν να εντοπίσουν χώρους που χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζες» για να αποθηκεύουν τα κλοπιμαία.

Χαρακτηριστικά πάντως είναι και τα όσα έλεγαν στα τηλεφωνήματα τα οποία έκαναν τα μέλη της συμμορίας μεταξύ τους την ώρα μάλιστα που ήταν μέσα στα καταστήματα και έκλεβαν τα εμπορεύματα.

Α. Έχει λάπτοπ, τα παίρνεις;
Β. Τσάντα γιατί είναι μεγάλα.
Α. Δεν τα παίρνει η δικιά μας η τσάντα;
Β. Όχι δεν τα παίρνει γιατί είναι μεγάλα.

Το θράσος ήταν τέτοιο που δεν δίσταζαν τα ρούχα που είχαν κλέψει να τα παρουσιάζουν σε συνομιλίες μέσω βίντεο σε διαδικτυακούς χώρους ως δικά τους, αρπάζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά πόσα.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει το CNN Greece και είναι από κινητό τηλέφωνο ενός από τους συλληφθέντες και προκύπτει φωτογραφία και βίντεο με εμπορεύματα τα οποία παρουσιάζει με σκοπό την μεταπώληση.

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτει ότι η σπείρα ήταν χωρισμένη σε δύο επίπεδα: αυτούς που αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα και στον αρχηγό τον οποίο μας ενημέρωναν για κάθε τους κίνηση.

Α. Τα πήρα εγώ τα κουστούμια, εκεί ήταν κάτι άλλα που άφησα. Δεν μπορούσα να πάρω άλλα. Με τσέπες
Β. Τι τσέπες;
Α. Κάτι κουστούμια με τσέπες.
Β Να κάνεις 500 ευρώ το βράδυ καλά είναι, 3.000 ευρώ η εβδομάδα.

Συνολικά συνελήφθησαν πέντε άτομα τα οποία και προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν ακόμη δύο άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ