ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τοπαλούδη: Νέα διακοπή για τις 21/03– Κανείς δικηγόρος δεν αναλάμβανε τον Αλβανό κατηγορούμενο

Δίκη Τοπαλούδη: Νέα διακοπή για τις 21/03– Κανείς δικηγόρος δεν αναλάμβανε τον Αλβανό κατηγορούμενο
Σε νέα, τρίτη κατά σειρά, διακοπή οδηγήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη INTIME

Σε νέα, τρίτη κατά σειρά, διακοπή για τις 21 Μαρτίου οδηγήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον ομαδικό βιασμό και την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, με τους γονείς της αδικοχαμένης φοιτήτριας να αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται Αθήνα- Διδυμότειχο, όπου διαμένουν.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο δεν κατάφερε ούτε και σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου, να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ο Αλβανός δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης.

Κι αυτό διότι ο αρχικώς διορισθείς από τον κατηγορούμενο συνήγορός του παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του δηλώνοντας ότι δεν πρόλαβε να μελετήσει τη δικογραφία, ενώ στη συνέχεια όταν το δικαστήριο όρισε τρεις νέους δικηγόρους από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, τότε με τη σειρά τους αρνήθηκαν επίσης να τον εκπροσωπήσουν, επικαλούμενοι λόγους ηθικής τάξεως.

Ειδικότερα η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε από το δικαστήριο δήλωσε ότι η εν λόγω υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον», είπε χαρακτηριστικά και κακαταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος τόνισε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε κι εγώ», ενώ ο τρίτος δικηγόρος ανέφερε: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα, δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Εισαγγελέας έδρας: Ντροπή για το νομικό σύστημα - Η ΕΣΔΑ προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση

Απαντώντας στην άρνηση των τριών δικηγόρων να αναλάβουν την υπεράσπιση του κατηγορουμένου η εισαγγελέας της έδρας είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ό,τι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη, αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε, προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

Τελικά το δικαστήριο αποσύρθηκε και όρισε δυο άλλους δικηγόρους, οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση του Αλβανού κατηγορούμενου.

Από την πλευρά του ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο, ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη, αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δεν φταίω. Δεν έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους», τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης!

Κατόπιν αυτών, η έδρα διέκοψε για τις 21 Μαρτίου, με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη να ζητούν να εξεταστούν πρώτα άλλοι μάρτυρες κι εκείνοι να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ