ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2016: Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα της Θεσσαλίας

Πάσχα 2016: Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα της Θεσσαλίας
Πάσχα, τσούγκρισμα αυγών πριν την απόλαυση της παραδοσιακής μαγειρίτσας EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια παραδοσιακή μεν, αλλά διαφορετική συνταγή για μαγειρίτσα προτείνει η Ελένη Ψυχούλη, για το δείπνο μας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.

Πρόκειται για την παραδοσιακή συνταγή της Θεσσαλίας για το πιο χαρακτηριστικό πασχαλινό πιάτο, που όμως διαφέρει λίγο από την κλασική μαγειρίτσα που φτιάχνουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αυτό το φαγητό, εξηγεί στο CNN Greece η Ελένη Ψυχούλη, δεν είναι σούπα, αλλά είναι φαγητό «πιρουνάτο», οπότε αν θέλετε κάτι εναλλακτικό από την κλασσική αυγοκομμένη μαγειρίτσα, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή.

Kόκκινη μαγειρίτσα με σπανάκι

Υλικά:

1 μικρή συκωταριά αρνίσια

1 κιλό σπανάκι

½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Ένα ματσάκι άνηθο ή μάραθο

½ φλιτζάνι λάδι για το τσιγάρισμα

Αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ζεματάμε τη συκωταριά σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Αυτή τη διαδικασία με το ζεμάτισμα την κάνουμε γιατί διευκολύνει μετά το κόψιμο της συκωταριάς, ακόμα και με ένα ψαλίδι.

Σε χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μαζί με τη συκωταριά. Αφού αχνιστούν, προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο ή τον μάραθο, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο νεράκι, δηλαδή μισό ποτήρι του κρασιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό.

Στο τέλος, προσθέτουμε λίγο επιπλέον φρέσκο άνηθο ή μάραθο για να δροσίσουμε το φαγητό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ