Covid: «Έξαρση της πανδημίας λόγω χαλάρωσης των μέτρων - Θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων»
Ανανεώθηκε:
Για έξαρση της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η οποία οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, όπως η μη χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση αγγίζει το 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στην άνοδο των κρουσμάτων οφείλεται και ο εορτασμός των αποκριών με αποκορύφωμα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
«Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Όπως εξήγησε, η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.
«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Πάτρα: Iσόβια στον 37χρονο που σκότωσε τη θεία του - Τον πρόδωσαν οι κάμερες
21:06
Τροχαίο ατύχημα στην Αθηνών - Λαμίας: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μπάρες και λεωφορείο
20:57
Τραγωδία στο Περού: Δέκα φοιτητές νεκροί από φωτιά σε εστιατόριο - Έκαναν πάρτι γενεθλίων (pic)
20:48
Κακοκαιρία Byron: Οι 260 τόνοι νερού ανά στρέμμα και οι περιοχές που απειλούνται τις επόμενες ώρες
20:39