ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2016: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Πάσχα 2016: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων
Έξοδος εκδρομέων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή η έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές του Πάσχα, αλλά και την αργία της Πρωτομαγιάς, που μεταφέρθηκε για τις 3 Μαΐου.

Με κάθε τρόπο και με σύμμαχο τον καιρό, εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι, με την κίνηση να είναι αυξημένη στις εξόδους της πρωτεύουσας, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν νησιωτικούς προορισμούς για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα.

Μόνο χθες Μεγάλη Πέμπτη, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 22 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 24.373 επιβάτες, 3.656 ΙΧ αυτοκίνητα,864 φορτηγά και 676 δίκυκλα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 39 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 8.167 επιβάτες 1.365 οχήματα, 42 φορτηγά και 304 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα έγιναν 15 δρομολόγια και αναχώρησαν 9.710 επιβάτες, 2.345 ΙΧ 44 φορτηγά και 182 δίκυκλα. Τέλος, από το Λαύριο έγιναν 6 δρομολόγια και αναχώρησαν 2.484 επιβάτες 685 ΙΧ 21 φορτηγά και 35 δίκυκλα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο συνδυασμός του Πάσχα με τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δημιουργεί δεδομένα για αύξηση της κίνησης που φέτος αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο 5% σε σχέση με πέρυσι.

Η έξοδος των εκδρομέων συνεχίζεται και σε ότι αφορά την κίνηση στα λιμάνια, το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στο λιμάνι από το οποίο θα αναχωρήσουν.

Την Μεγάλη Πέμπτη αυξημένη ήταν η κίνηση και στα ΚΤΕΛ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, κ. Σοφοκλή Φάτσιο, να δηλώνει μιλώντας στο CNN Greece πως φέτος η επιβατική κίνηση στα ΚΤΕΛ είναι, μέχρι στιγμής, αυξημένη κατά 10-15% σε σχέση με πέρυσι.

Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται: αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί, κ.λπ.).

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες, ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, ενώ συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Σε ετοιμότητα είναι η Τροχαία και στη Θεσσαλονίκη,όπου θα ισχύουν επίσης αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και σε βασικούς οδικούς άξονες στις εισόδους και εξόδους της συμπρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ