ΕΛΛΑΔΑ

Το ντοκιμαντέρ μοναδικών μαρτυριών για τα δύο χρόνια Covid-19: Η ζωή μας στην πανδημία

Το ντοκιμαντέρ μοναδικών μαρτυριών για τα δύο χρόνια Covid-19: Η ζωή μας στην πανδημία
Καθένας και καθεμία από τους πρωταγωνιστές διηγείται πώς βίωσε και βιώνει τις αλλαγές αυτής της περιόδου, πώς έζησε τα lockdown, πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή μας δύο χρόνια αργότερα

Το Data Project για το CNN Greece παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας το αποτύπωμα των αλλαγών που επήλθαν στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις αφηγήσεις για τη ζωή τους.

Με σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, σε αφήγηση του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου και μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το διάρκειας 37’ λεπτών ντοκιμαντέρ καταγράφει προσωπικές ιστορίες που καθηλώνουν, μέσα από τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί κάθε πολίτης που έζησε στην Ελλάδα τα δύο αυτά χρόνια.

Καθένας και καθεμία από τους πρωταγωνιστές διηγείται στην κάμερα του Data Project πώς βίωσε και βιώνει τις αλλαγές αυτής της περιόδου, πώς έζησε τα lockdown, πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή μας δύο χρόνια αργότερα. Εξηγεί ακόμα, πώς επηρεάστηκε η εργασία του και πώς η προσωπική του ζωή, σε τι του «στοίχισε» η πανδημία και ποιο τίμημα κλήθηκε να πληρώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Data Project για τα δύο χρόνια πανδημίας στην Ελλάδα:

Η κυρία Τίνα Μπούα, που έχασε τον επί 40 χρόνια σύντροφό της από κορωνοϊό ενώ ασθένησε και νοσηλεύτηκε και η ίδια, περιγράφει την εμπειρία της οικογένειάς της. Ο μικροβιολόγος Γιώργος Βιδάκης, που ήταν από τους πρώτους που διεξήγαγαν διαγνωστικά τεστ Covid στην Ελλάδα, διηγείται πώς νόσησε και ο ίδιος και νοσηλεύθηκε επί τρεις μήνες έως ότου ξεπεράσει την ασθένεια, αλλά και πώς έδωσε έναν καθημερινό αγώνα για να επανέλθει πλήρως. Ο μουσικός Στέλιος Παύλου μιλάει για το πώς είναι η ζωή του με το σύνδρομο long Covid, η θεατρολόγος Μαρίνα Δημητρίου θυμάται πώς χάθηκε ο αδερφός της καθώς τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ξεπεράστηκαν πολλές φορές…

Η δασκάλα Αγγελική Τσιόγκα περιγράφει τις ώρες τηλεκπαίδευσης στους μαθητές της, την ώρα που στο σπίτι εργαζόταν ο σύζυγός της κι έκαναν επίσης μάθημα με τηλεκπαίδευση τα δύο παιδιά τους και η μαθήτρια λυκείου και αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης Βάγια Ελένη, μας εξηγεί πώς ήταν αυτή η εμπειρία από την πλευρά των παιδιών. Ο Βασίλης Πασαλής θυμάται τα άδεια αεροδρόμια της πρώτης φάσης, καθώς λόγω της δουλειάς του ταξιδεύει συχνά και η εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ Νίκη Φευγαλά περιγράφει τις ατέλειωτες ώρες εργασίας υπό τον φόβο του ιού. Ο Κώστας Παγώνης εξηγεί πώς ήταν αυτά τα δύο χρόνια για το εστιατόριο της οικογένειάς του και η Θεοδώρα Κακογιάννη για το πώς επιβίωσε το συνοικιακό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί με τη μητέρα της. Ο συνταξιούχος Σταύρος Σκουρτόπουλος, που στερήθηκε τα παιδιά και τα εγγόνια του, δηλώνει την πίστη του στην επιστήμη και ο αστυνομικός Νίκος Κορομηλάς εξομολογείται πως δεν φανταζόταν πως κάποια στιγμή θα ήταν παράνομη η κυκλοφορία πολιτών στις 10 το βράδυ!

Στο ντοκιμαντέρ του Data Project μιλά ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης και περιγράφει τον αγώνα τον Ατόμων με Αναπηρία για να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία εναλλασσόμενες και συνήθως αντίξοες συνθήκες. Τέλος, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, μιλά ως εντατικολόγος που έδωσε μάχες πρώτης γραμμής, στο μέτωπο του «πολέμου» κατά του κορωνοϊού, που πάλεψε με έναν άγνωστο εχθρό, που έχασε συναδέλφους σε αυτές τις μάχες.

Project Manager | Σοφία Μαυραντζά
Σκηνοθεσία | Σεραφείμ Ντούσιας
Αρχισυνταξία | Χρύσα Γρίβα
Κάμερα, ήχος | Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ
Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη
Motion Designer | Βασίλης Κακουλαντωνάκης
Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης
Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece για τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ