ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγνάδη: «Έτοιμη έχω την εξαίρεσή σας» είπε στους δικαστές ο συνήγορος πολιτικής αγωγής

Δίκη Λιγνάδη: «Έτοιμη έχω την εξαίρεσή σας» είπε στους δικαστές ο συνήγορος πολιτικής αγωγής
Με εντάσεις συνεχίστηκε η δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή κατά ανηλίκων INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα ένταση προκλήθηκε στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη όταν ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής έφτασε στο σημείο να «απειλήσει» με εξαίρεση τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Αθήνας επειδή, όπως είπε, υπό την ανοχή τους ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας, διατυπώνει με τρόπο «σαδιστικό» ερωτήσεις στους μάρτυρες με ομοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

«Έτοιμη την έχω την εξαίρεση σας. Σαδιστικά υποβάλλονται οι ίδιες ερωτήσεις με την ανοχή του δικαστηρίου. Να απαγορεύονται ερωτήσεις που φέρνουν βασανιστικές αναμνήσεις στο μάρτυρα. Δεν μπορώ να συμμετάσχω και να νομιμοποιώ αυτή τη διαδικασία. Όλα τα ομοφοβικά, ρατσιστικά να τα βγάζουμε εδώ μέσα. Είναι ντροπή» τόνισε ο Γιάννης Βλάχος.

Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση από τον κ. Κούγια προς τον μάρτυρα γύρω από τη Τζεφ Μοντάνα, που έχει προταθεί από την πολιτική αγωγή, και τη μεταξύ τους γνωριμία.

Κούγιας: Τελικά τί είναι η ή ο; Γιατί σας ακούω συνεχώς να λέτε για τη Τζεφ.

Μάρτυρας: Αυτοπροσδιορίζεται ως η Τζεφ.

Κούγιας: Γιατί δεν έχει κάνει εγχείρηση;

Βλάχος: Δεν σας ενδιαφέρει τι είναι κύριε! Παρανομούμε συνεχώς στο δικαστήριο αυτό! Είναι νόμος του κράτους να επιλέγει ο καθένας το φύλο του. Πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται τέτοια καταπάτηση. Σας δηλώνω ότι θα μπουν και διεθνείς παρατηρητές. Θα δούμε το αποτέλεσμα θα έχει υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο ο οποίος είναι παιδόφιλος-παιδεραστής. Πρόκειται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο απαγορεύει αυτή την ερώτηση ως μη σχετιζόμενη με την υπόθεση. Να μην επαναληφθούμε. Να ολοκληρωθεί η εξέταση του.

Νωρίτερα ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος ζήτησε την απαγόρευση της ερώτησης του Αλέξης Κούγια, με το σκεπτικό ότι δεν αφορά το επίδικο ζήτημα.

Βλάχος: Έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στα θύματα. Γίνονται παραπλανητικές ερωτήσεις σε έναν άνθρωπο που θέλησε να βοηθήσει, καταγγέλλοντας σκάνδαλα που βυσσοδομούν και που η ελληνική κοινωνία γνώριζε και αποσκοπούσε. Και αυτόν τον άνθρωπο η ελληνική δικαιοσύνη αντί να τον προστατεύσει, τον αφήνει να τον χτυπάνε σαν χταπόδι. (…) Αν το ανεχτείτε βοηθάτε την ψυχική αποδόμηση του μάρτυρα. Ο μάρτυρας δεν θα δώσει άλλη απάντηση επί των προσωπικών δεδομένων του.

Κούγιας: Ποσό πληρώνατε στο ξενοδοχείο που πήγατε διακοπές;

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, έχουμε απομακρυνθεί από το θέμα. Ρωτήστε επί των περιστατικών.

Βλάχος: Δεν θα απαντήσει. Υποβάλω ένσταση.

Το δικαστήριο τελικά, επέτρεψε ομόφωνα την ερώτηση προς το μάρτυρα.

Από την πλευρά του ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, επεσήμανε για τη σημαντική διαφορά μεταξύ περιστατικών στη μήνυση και στην κατάθεση στην ανακρίτρια ότι:

«Φοβόμουν, δεν ήξερα τη διαδικασία και τα μισοέλεγα. Ήθελα μόνο να εκφράσω εκείνη τη νύχτα, αυτό που έγινε. Υπήρχαν κι αλλά που το είχα ξεχάσει. Μετά που εξομολογήθηκα στου φίλους και στους γονείς μου, άρχισα να δίνω σημασία στις λεπτομέρειες και να ψάχνω τα στοιχεία για να τα αποδείξω. Για αυτό τα άλλαξα και φαίνεται ότι είναι αλήθεια αυτά που λέω, γιατί ήρθα και σας τα κατέθεσα, σας είπα την αλήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δικάζεται για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ