ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα
REUTERS/ POOL

Νέο  επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, όταν μία ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής απείλησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά, που ψάρευε κοντά στις Οινούσες.

Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε κοντά στις Οινούσσες, μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα και του ζήτησε να φύγει από την περιοχή, με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ό Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί και τότε το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους απείλησε να τον συλλάβει.

Στο σημείο έσπευσε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και ενώ η τουρκική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε να αποχωρήσει, τελικά πείστηκε και αποχώρησε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τουρκικά F-16 έκαναν πτήση σε ύψος 70 μέτρων πάνω από τη νησίδα Παναγιά, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις Οινούσσες.

Το περιστατικό περιέγραψε με ακρίβεια ο Έλληνας ψαράς που απειλήθηκε, Στέφανος Δημίδης.

«Μας έκαναν νοήματα

να φύγουμε. Ήταν δίπλα μας, τη δεύτερη φορά ήρθε στα δύο μέτρα, κόντευα να το εμβολίσω» σημείωσε ο κ. Δημίδης

.

Το περιστατικό κατέγραψε πλοίο του ΝΑΤΟ που ήταν στην περιοχή ανοικτά των Οινουσσών το οποίο όμως επέλεξε να μην παρέμβει. Στο Πεντάγωνο σημειώνουν ότι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι την Μ. Πέμπτη, τουρκικοί σχηματισμοί προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, ενώ τετράδα F-16 της γείτονος πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του συμπλέγματος των Φούρνων στα 2.900 πόδια.

Συνολικά καταγράφηκαν πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμάκωσαν την ένταση με υπερπτήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ελλάδα με τις παραβιάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ