ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανία: Επιπλέον 517 πρόσφυγες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα – Ανάμεσά τους 164 ανήλικοι

Ουκρανία: Επιπλέον 517 πρόσφυγες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα – Ανάμεσά τους 164 ανήλικοι
Ουκρανοί πολίτες περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σύνορα με τη Μολδαβία. Στη φωτογραφία ένας πατέρας κρατάει στους ώμους του το παιδί του (AP Photo/Sergei Grits)

Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που αναζητούν μία νέα πατρίδα για να εγκατασταθούν αφού εδώ και τρεις εβδομάδες μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα τους, ενώ ακόμα δεν φαίνεται να καταλήγουν σε άμεση λήξη του πολέμου οι διαπραγματεύσεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλες προσφυγικές ροές Ουκρανών πολιτών, προς διάφορες χώρες προκειμένου να γλιτώσουν από τις οβίδες.

Στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο έφτασαν 517 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους, οι 164 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 385
  • Από Ευζώνους: 18
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 39

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 11.867 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.844 ανήλικοι.

Δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων από την Ουκρανία στη χώρα μας συνέβαλε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για την καταγραφή τους καθώς και μία ειδική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας.

Αυτό αποκάλυψε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα ενώ «έχει προβλεφθεί η δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή τους και ειδικής ιστοσελίδας προκειμένου να βρουν εργασία» για το διάστημα που θα μείνουν στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό πως ελάχιστοι έχουν ζητήσει τη φιλοξενία σε δομές κι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών φιλοξενούνται σε ομοεθνείς και συγγενείς, και θα αναζητήσουν στην πορεία στέγη.

Σε ότι αφορά στην πλατφόρμα για την καταγραφή τους, θα τεθεί σε λειτουργία στις 28 Μαρτίου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή τους. Στην ειδική ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ