ΕΛΛΑΔΑ

Γρίπη των πτηνών: Νεκροί αγριοπελεκάνοι συλλέγονται από λίμνες της Μακεδονίας για τέταρτη μέρα

Γρίπη των πτηνών: Νεκροί αγριοπελεκάνοι συλλέγονται από λίμνες της Μακεδονίας για τέταρτη μέρα
Οι ειδικοί λένε ότι η γρήγορη περισυλλογή των νεκρών αγριοπελεκάνων θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης της νόσου των πτηνών στο δεύτερο κύμα αποδημητικών πουλιών ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εθελοντές και πιστοποιημένα συνεργεία ιδιωτών εργάζονται πυρετωδώς για τέταρτη μέρα σήμερα Σάββατος, προκειμένου να απομακρύνουν νεκρούς αγριοπελεκάνους που «χτυπήθηκαν» από την γρίπη των πτηνών στις λίμνες Πρέσπας, Χειμαδίτιδας, Καστοριάς και Ζάζαρης.

Συνολικά έχουν πεθάνει 748 πουλιά στην Μικρή Πρέσπα, 80 στην Χειμαδίτιδα και 15 στην Ζάζαρη.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στην λίμνη Χειμαδίτιδα από συνεργεία εθελοντών που αποτελούν ψαράδες της περιοχής. Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας ως προς την πιθανή μετάδοση της γρίπης των πτηνών περισυνέλλεξαν στις βάρκες τους 80 νεκρά πουλιά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Αμυνταίου, Ελένη Γυρίκη έως το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί και η περισυλλογή περίπου 15 πτηνών που βρίσκονται στην λίμνη Ζάζαρη. Τα νεκρά πουλιά τοποθετούνται σε ειδικές συσκευασίες που ελαχιστοποιούν την μετάδοση του ιού προκειμένου να μεταφερθούν προς αποτέφρωση.

Εν τω μεταξύ η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών πουλιών στην Μικρή Πρέσπα, που πραγματοποιεί ιδιωτική εταιρεία, συνεχίζεται για τα τέταρτη ημέρα και μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέγει 748 αργυροπελεκανοι. Εδώ εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την εξάπλωση της νόσου αφού στις καλαμιές της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες αποικίες αργυροπελεκάνων της Ευρώπης. Όπως λένε οι ειδικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας της γρίπης των πτηνών στην Πρέσπα η γρήγορη περισυλλογή των νεκρών πουλιών θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης της νόσου στο δεύτερο κύμα αποδημητικών που θα φθάσει στην λίμνη έως τα μέσα Απριλίου.

Τα νεκρά πουλιά που συγκεντρώνονται στην όχθη της λίμνης μεταφέρονται την ίδια ημέρα με ειδικό φορτηγό προς αποτέφρωση σε πιστοποιημένο κλίβανο της ΠΕ Κοζάνης.

Όπως ανέφερε η Μυρσίνη Μαλακού, επικεφαλής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά όπως και τις προηγούμενες ημέρες η περισυλλογή των πουλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ