ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το κεφάλι του βρήκε στο πόδι μου, λέει ο δεύτερος κατηγορούμενος

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το κεφάλι του βρήκε στο πόδι μου, λέει ο δεύτερος κατηγορούμενος
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του αστυνομικοί, είπαν ότι μέλημά τους να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ατυχές συμβάν» χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Απολογούμενος ο 55χρονος μεσίτης υποστήριξε ότι παρενέβη «ενστικτωδώς» στο «γεγονός» που λάμβανε χώρα στην οδό Γλάδστωνος «κατά βάση και κατά κύριο λόγο για να προστατεύσω τους συνανθρώπους μου» λόγω της «κοινωνικής ευθύνης» που τον διακατείχε.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο λέγοντας πως καθώς κλωτσούσε τα τζάμια της τζαμαρίας του κοσμηματοπωλείου «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου».

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Κατηγορούμενος: Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδης αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.

Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτώδως θα ήμασταν ζούγκλα…

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλώτσησατε…

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Οι απολογίες των αστυνομικών

Από την πλευρά τους οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς που απολογήθηκαν υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους.

Ο πρώτος αστυνομικός ανέφερε: «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα».

Αναφορικά με το μαχαίρι και την απουσία δακτυλικών αποτυπωμάτων σε αυτό, υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου του ανέφερε πως «στην προσπάθεια του να φύγει ο Ζακ Κωστόπουλος κόπηκε στα τζάμια» ενώ ένας άλλος πολίτης του πλησίασε [ο μεσίτης] και του είπε ότι «τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να διαφυλάξει το πειστήριο, ωστόσο δεν είχε γάντια μιας χρήσης.

«Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» ανέφερε όμως, στην παρατήρηση της προέδρου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι, απάντησε:

«Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο».


Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;

Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος αστυνομικός υποστήριξε στην απολογία του ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του.

Όπως ισχυρίστηκε απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας δεν παρατήρησε το χρώμα του 33χρονου να αλλάζει ενώ δεν τους ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τον συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από έδρας για το εάν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο με τον κατηγορούμενο να απαντά «είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».

Πρόεδρος : Να τον παραδώσετε ζωντανό.

Κατηγορούμενος : Ζωντανός έφυγε.

Εισαγγελέας : Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;

Κατηγορούμενος : Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.

Ένορκος : Το γυαλί κάνει την επικινδυνότητα σε αυτήν την περίπτωση μας;
Κατηγορούμενος: Στην εκπαίδευση μας πιο δύσκολο θεωρείται να ανταποκριθείς σε ένα μαχαίρι από ένα όπλο.

Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ