ΕΛΛΑΔΑ

Γρεβενά: «Θέλουμε να κάνουμε την κηδεία αλλά τι θα βάλουμε μέσα;» λέει συγγενής στο CNN Greece

Γρεβενά: «Θέλουμε να κάνουμε την κηδεία αλλά τι θα βάλουμε μέσα;» λέει συγγενής στο CNN Greece
«Τους έλεγαν αγνοούμενους αλλά εμείς ξέραμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ζωντανός εκεί», λέει ο Δήμαρχος Δεσκάτης greveniotis.gr

«Είμαστε στο δρόμο για την ασφάλεια. Πηγαίνουμε με τον αδερφό του Κώστα να δώσει δείγμα DNA για την ταυτοποίηση του αδερφού του. Θέλουμε να κάνουμε μια τελετή, μια κηδεία. Αλλά τι κηδεία θα κάνουμε; Τι θα παραλάβουμε; Βιώνουμε μια ασύλληπτη τραγωδία», λέει στο CNN Greece ο θείος του ενός εκ των τριών εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικής ύλης στα Γρεβενά και αντιδήμαρχος Δεσκάτης, Χαράλαμπος Ορφανίδης.

Μία αδιανόητη τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, 21 Μαρτίου στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικής ύλης της εταιρείας ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά, όταν τρεις εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό εξαϋλώθηκαν μετά την έκρηξη.

Από τις έρευνες που έγιναν αρκετά μέτρα από τον χώρο της έκρηξης και ανάμεσα σε κομμάτια από μπετόν και σίδερα, εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις εργαζόμενους. Γι' αυτό οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να δώσουν δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες έχουν ορίσει δικό τους τεχνικό πραγματογνώμονα ο οποίος βρίσκεται στο σημείο και παρακολουθεί τις έρευνες.

«Η οικογένεια θέλει να μάθει την αλήθεια και να γνωρίζει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, κατά τις έρευνες. Δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα για το πως έγινε η τραγωδία αυτή… Βιώνουμε μια τραγωδία… οι γονείς του Κώστα, τα αδέρφια του, όλοι μας.. όλοι εδώ στην περιοχή», λέει ο κ. Ορφανίδης ο οποίος άκουσε την έκρηξη και έτρεξε στο εργοστάσιο. «Ξέραμε ότι είναι μέσα τρία παιδιά. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας μας. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει… δεν υπήρχε τίποτα να δούμε», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Κώστας Ορφανίδης, στα 36 του χρόνια εξαϋλώθηκε κατά την έκρηξη στο εργοστάσιο που εργάζονταν, μαζί με άλλα δύο άτομα. Τον Ζήση Αποστολίδη, 33 ετών και τον Χαράλαμπο Κικίδη, 46 ετών.

«Ακούσαμε μια δυνατή έκρηξη και φοβηθήκαμε»

Ο Κώστας Ορφανίδης, ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο αυτό πριν από τέσσερα χρόνια. Παράλληλα τα απογεύματα βοηθούσε και τον πατέρα του στο ξυλουργείο που διατηρεί στο χωριό.

Το πρωινό εκείνης της αποφράδας μέρας οι κάτοικοι της περιοχής ταρακουνήθηκαν από την έκρηξη. Όπως λένε στο CNN Greece, «κι άλλες φορές ακούγονταν εκρήξεις, όχι όμως τόσο δυνατές που να μας προκαλέσουν φόβο».

«Διαισθανθήκαμε ότι αυτό δεν είναι καλό… Ακούσαμε μία δυνατή έκρηξη. Πρώτη φορά ήταν τόσο δυνατός ο θόρυβος. Παγώσαμε. Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι συνέβη, ούτε σκεφτήκαμε ότι είναι από το εργοστάσιο, γιατί οι εκρήξεις που ακούγαμε κατά καιρούς από αυτό τον χώρο, δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατές», είπε στο CNNGreece κάτοικος της περιοχής. Όμως τα άσχημα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα από στόμα σε στόμα και οι συγγενείς των θυμάτων μαζί με κατοίκους των γειτονικών χωριών έτρεξαν στο σημείο. Η αστυνομία τους απαγόρευσε να πλησιάσουν αφού ο χώρος ακόμα ερευνάται.

«Τους έλεγαν αγνοούμενους αλλά εμείς ξέραμε ότι εκεί δεν υπάρχει άνθρωπος ζωντανός»

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας, ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασαν στο εργοστάσιο μετά την έκρηξη.

«Πήγα από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Γνώριζα ότι είναι και ο Κώστας μέσα στο εργοστάσιο. Όταν έφτασα στο σημείο, δεν υπήρχε τίποτα. Θρύψαλα, σκόνη, και στάχτη, είδαμε. Το κτήριο καταστράφηκε εντελώς. Δεν υπήρχε τίποτα. Τους έλεγαν αγνοούμενους αλλά εμείς ξέραμε ότι εκεί δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος ζωντανός» αναφέρει ο ίδιος στο CNN Greece.

Τα λόγια του συγκλονίζουν: «Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να έχουν τύχη στη ζωή. Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι φοβερό να μην έχεις ένα σώμα, να κάνεις μια κηδεία ή να περιμένεις να σου δώσουν κάτι για να κάνεις μια κηδεία. Είναι τραγικό. Η οικογένειες, θέλουν να μάθουν την αλήθεια, και να βεβαιωθούν ότι όλες οι έρευνες θα γίνουν σωστά», λέει ο ίδιος και προσθέτει πως η πολιτεία πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα, «για να ξέρουν και οι γονείς των παιδιών όλη την αλήθεια. Γιατί έχασαν τα παιδιά τους».

Ο ίδιος αναρωτιέται γιατί δεν υπήρχε κάμερα ασφαλείας στον εσωτερικό χώρο που να δείχνει τί συνέβη μέχρι την ώρα της έκρηξης. «Πίστευα ότι κάτι υπάρχει αλλά εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν υπήρχε τίποτα στον εσωτερικό χώρο. Ίσως έτσι να γνωρίζαμε κάτι. Από ότι έμαθα υπήρχαν κάμερες μόνο στον εξωτερικό χώρο, για κλοπή».

Τα αίτια της ισχυρής έκρηξης στο εργοστάσιο στα Γρεβενά από την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις εργαζόμενοι, ερευνούν τέσσερις πραγματογνώμονες που ορίστηκαν με εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών. Με drone σάρωσαν αρκετές φορές τον χώρο ενώ στελέχη της εταιρείας έδωσαν στοιχεία και χάρτες με τα υλικά που είχε ο χώρος της παραγωγής όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ