ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με ένα self test πλέον οι μαθητές, 100% πληρότητα στα γήπεδα

Κορωνοϊός: Με ένα self test πλέον οι μαθητές, 100% πληρότητα στα γήπεδα

Περαιτέρω άρση μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε την Τετάρτη. Σύμφωνα με την εισήγηση, που έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση, οι μαθητές υποχρεούνται πλέον να διενεργούν ένα μόνο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) κάθε εβδομάδα, ενώ επιστρέφει η πληρότητα στα γήπεδα στο 100%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, η νέα χαλάρωση μέτρων θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 26 Μαρτίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που έδωσε σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα για τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, παρατηρείται η ίδια αυξητική τάση που εμφανίζεται στο ημερήσιο σύνολο των κρουσμάτων πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα από 14 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου εντοπίστηκαν 37.692 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα 31 σχολικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω κρουσμάτων στους μαθητές.

Η γενικότερη αυξητική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι δεν είναι ανησυχητική καθώς οι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (αριθμός διασωληνωμένων και θάνατοι) κινούνται σε ρυθμούς σταθερής αποκλιμάκωσης με καθοδικές τάσεις. Επίσης όπως τονίστηκε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τέτοια που να επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Πλεύρης: Αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ο υπουργός, είπε, ότι «θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου και το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.

Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε προαναγγείλει την κατάργηση του προστίμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα το δούμε «πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».

Η κυρία Γκάγκα πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως αν τα κρούσματα κορωνοϊού μειωθούν σε 200 με 300 την ημέρα τότε μπορεί να υπάρξει μια μεγαλύτερη απελευθέρωση, «αλλά ακόμη δεν είμαστε εκεί».

Σε ερώτηση για την τέταρτη δόση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν εξετάζεται να χορηγηθεί παρά μόνο σε κάποιες κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Για την αναστολή χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανέφερε ότι «για την ώρα δεν νομίζω ότι θέλουμε να καταργηθεί» ωστόσο μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρόβλεψη προς το καλοκαίρι.

Εξήγησε ότι η ζωή θα συνεχιστεί «αλλά με κοινή λογική και με αίσθημα προστασίας για εμάς και για τους άλλους».

Ακόμη, προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, επειδή υπάρχουν αρκετοί που είναι θετικοί σε κορωνοϊό, και κάποιοι το γνωρίζουν και κάποιοι όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ