ΕΛΛΑΔΑ

Λέων για την υπόθεση της Πάτρας: Τα κοινά στοιχεία στους θανάτους, πώς μπορεί να συνδέονται

Λέων για την υπόθεση της Πάτρας: Τα κοινά στοιχεία στους θανάτους, πώς μπορεί να συνδέονται
Πώς μπορεί να συνδέονται οι τρεις θάνατοι των παιδιών Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Για την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, μίλησε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων λέγοντας πως οι αρμόδιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για την διαλεύκανσή της, ενώ μιλά και το πώς μπορεί να συνδέονται και τα τρία περιστατικά.

Καθώς έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, μένει επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων. «Δεν μένει πάρα πολύ δρόμος», λέει στον ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής.

Πώς μπορεί να συνδέονται οι τρεις θάνατοι των παιδιών

Όπως αναφέρει ο κ. Λέων:

«Έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο».

Πρόσθεσε δε ότι και στο δεύτερο περιστατικό της Τζωρτζίνας, από το οποίο έχει ληφθεί δείγμα εγκεφάλου, προκύπτουν αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, τονίζοντας ότι ένα από τα ενδεχόμενα η ασφυξία.

«Ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος»

Ερωτηθείς αν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα. «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος. Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε.

Τι μένει να αξιολογηθεί

Εκτός των κοινών ευρημάτων, ο έμπειρος ιατροδικαστής ανέφερε ότι υπάρχουν ομοιότητες και ως προς τους πιθανούς μηχανισμούς. «Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο,τα μικροτραύματα που εντοπίστηκαν στις έξω αεροφόρους οδούς, στη Μαλένα και στην Ιρίδα, το ένα στη μύτη και το άλλο στο στόμα, πρέπει να αξιολογηθούν.

«Οι ιατροδικαστές δεν ασχολούνται με τους δράστες»

Ο κ. Λέων τόνισε επίσης οι ιατροδικαστές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία από το σώμα που να συνδέουν δράστες, δεν ασχολούνται με τους δράστες.

«Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», κατέληξε.

Παγώνη: Θα είχε φανεί εάν υπήρχε γονιδιακό θέμα

Για την υπόθεση αναφέρθηκε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη λέγοντας ότι με το σύνολο των εξετάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν υπήρχε γονιδιακό θέμα στα τρία παιδιά θα είχε φανεί. «Οι ιατρικοί φάκελοι, οι καταθέσεις των γιατρών είναι αυτά που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Μπαλάσκας: Θα είναι το έγκλημα του αιώνα, εάν επιβεβαιωθεί

Ακολούθως, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, ανέφερε πως η εισαγγελία της Πάτρας κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας το έδωσε στην αστυνομία για να διερευνήσει αν είναι παθολογικά αίτια ή αν είναι δολοφονία.

«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην εβδομάδα που όλο αυτό θα διαλευκανθεί και θα κλείσει η υπόθεση. Αν θα συνεχίσει περαιτέρω η έρευνα και αν θα δούμε σημάδια που λένε ότι υπάρχει εγκληματική πράξη, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες έρευνες, παράλληλα με αυτές που ήδη κάνουμε, αυτό δεν μπορώ να σας το πω», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι αν τελικά πρόκειται για έγκλημα, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «έγκλημα του αιώνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ