ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Φιλιππίδη: Ξεκίνησε η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας κεκλεισμένων των θυρών

Δίκη Φιλιππίδη: Ξεκίνησε η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας κεκλεισμένων των θυρών
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδης, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προσερχόμενος στο ΜΟΔ INTIME

Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν τελικά οι δυο εκ των τριών γυναικών, που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Το δικαστήριο με απόφασή του έκανε ομόφωνα δεκτό το σχετικό αίτημα, κρίνοντας πως η κατάθεσή τους θα πρέπει να δοθεί κεκλεισμένων των θυρών, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα περιστατικά που καταγγέλλουν.

«Η διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών διευκολύνει την εξακρίβωση της αλήθειας προκειμένου οι καταγγέλλουσες να νιώσουν πιο άνετα και να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, που δεν έχουν φωτιστεί ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε, να μην δοθεί η κατάθεση των δυο καταγγελλουσών κεκλεισμένων των θυρών, διότι, όπως ανέφερε, οι καταγγελίες τους έχουν ήδη δημοσιευθεί. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε η εισαγγελέας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω θυματοποίησή τους, με την κατάθεσή τους στο ακροατήριο, με δημοσιότητα.

«Το δικαστήριο πρέπει να επικεντρωθεί στη στάθμιση των συμφερόντων. Από τη μια πλευρά υπάρχει η θεμελιωμένη δημοσιότητα της δίκης και η συνταγματικά κατοχυρωμένη κάμψη της δημοσιότητας, όταν πρέπει να προστατευτεί η προσωπική ή οικογενειακή ζωή των διαδίκων. Η αποφυγή περαιτέρω τραυματισμού των θυμάτων εκθέτει το θύμα, όχι μόνο στους παριστάμενους, αλλά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφόρησης», υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας και συνέχισε λέγοντας πως οι καταγγελίες και οι καταθέσεις των δυο καταγγελλουσών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Ως εκ τούτου «δεν θα τις υποβάλει σε περαιτέρω θυματοποίηση η δημόσια κατάθεσης τους. Είτε γίνει δημόσια, είτε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημοσιεύματα… Επομένως κατά την κρίση μου δεν θα υποβληθούν σε περαιτέρω θυματοποίηση… Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση».

Οι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας κ.κ. Μιντζιάς και Βαγγόπουλος αντέταξαν λέγοντας πως «δεν είναι μόνο οι καταθέσεις και η διαδρομή της δικογραφίας. Έχουμε αναμόχλευση συμβάντων. Μιλάμε για έγκλημα σεξουαλικής βίας και πρέπει να προστατεύει ο ιδιωτικός και οικογενειακός βίος των καταγγελλουσών. Καμία αμεροληψία της δίκης δεν παραβιάζεται αν καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών τα δύο θύματα».

Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η οποία συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση τονίστηκε: «Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει η δίκη δημόσια και να διαπιστώσει η κοινή γνώμη αν ο Φιλιππίδης είναι ή όχι το τέρας, όπως τον λέει μια από τις καταγγέλλουσες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατομμύρια αναφορές για αυτή τη δίκη. Το λαϊκό δικαστήριο και η κοινή γνώμη τον έχει κρίνει ένοχο. Η δημοσιότητα θα σώσει απαντήσεις και προ το συμφέρον του κατηγορούμενου. Φοβούνται ότι με τις απαντήσεις τους θα δημιουργηθούν έντονες αμφιβολίες για όσα έχουν καταθέσει.

Η δικογραφία είναι φέιγ βολάν στο ίντερνετ… Ο Φιλιππίδης θέλει να υπάρχει δημοσιότητα, γιατί είναι πτυχή της δίκαιης δίκης. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του δικαστηρίου».

Η δίκη συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ