ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Φιλιππίδη: Φυγαδεύτηκε από πλαϊνή είσοδο - Εικόνες από την αποχώρησή του στο δικαστήριο

Δίκη Φιλιππίδη: Φυγαδεύτηκε από πλαϊνή είσοδο - Εικόνες από την αποχώρησή του στο δικαστήριο
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ενώ οδηγείται από τους αστυνομικούς στην έξοδο των δικαστηρίων CNN Greece

Από την πλαϊνή είσοδο των δικαστηρίων φυγάδευσαν οι αστυνομικοί τον κατηγορούμενο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τις κάμερες.

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός φυγαδεύτηκε από πλαϊνή έξοδο και μπήκε κατευθείαν στο πάρκινγκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δικαστικής διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η δίκη ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου κεκλεισμένων των θυρών και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Οι πρώτες εικόνες από την αποχώρηση του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη στα δικαστήρια όπου δικάζεται για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Νωρίτερα ο Πέτρος Φιλιππίδης πέρασε το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις κάμερες, καθώς οι αστυνομικοί τον «πέρασαν» από το κυλικείο.

Η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας

Η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας, που είχε καταγγείλει ότι βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση από τον ηθοποιό.

Η κατάθεση της δόθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή με ερωτήσεις από τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

«Ζητήσαμε την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων. Τα δικαιώματα του κατηγορουμένου καλύπτονται. Τη δημοσιότητα την θελουμε κι εμείς για τη συνέχεια» είπε ο συνήγορος της πρώτης καταγγέλλουσας και συμπλήρωσε: «Η κατάθεσης της κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση. Θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ανδρέας Βαγγόπουλος, συνήγορος της τρίτης καταγγέλλουσας. «Το δικαστήριο παρά τη σθεναρή αντίδραση της υπεράσπισης, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε το ορθό κατά την άποψη μας. Τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».

Από την πλευρά του ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος ξεκαθάρισε πως η δική του εντολέας θεωρεί απαραίτητη τη δημοσιότητα της δίκης στην υπόθεση.

«Εμείς διαφωνήσαμε με το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα η πελάτισσα μου θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο».

Για "αντιφάσεις" στις οποίες υπέπεσε η πρώτη καταγγέλλουσα κατά την κατάθεση της, έκανε λόγο ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Δώσαμε νομική μάχη προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί με ανοιχτές τις θύρες, ώστε να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη

Κεκλεισμένων των θυρών αποφασίστηκε νωρίτερα να καταθέσουν τελικά οι δυο εκ των τριών γυναικών, που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Το δικαστήριο με απόφασή του έκανε ομόφωνα δεκτό το σχετικό αίτημα, κρίνοντας πως η κατάθεσή τους θα πρέπει να δοθεί κεκλεισμένων των θυρών, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα περιστατικά που καταγγέλλουν.

«Η διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών διευκολύνει την εξακρίβωση της αλήθειας προκειμένου οι καταγγέλλουσες να νιώσουν πιο άνετα και να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, που δεν έχουν φωτιστεί ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε, να μην δοθεί η κατάθεση των δυο καταγγελλουσών κεκλεισμένων των θυρών, διότι, όπως ανέφερε, οι καταγγελίες τους έχουν ήδη δημοσιευθεί. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε η εισαγγελέας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω θυματοποίησή τους, με την κατάθεσή τους στο ακροατήριο, με δημοσιότητα.

«Το δικαστήριο πρέπει να επικεντρωθεί στη στάθμιση των συμφερόντων. Από τη μια πλευρά υπάρχει η θεμελιωμένη δημοσιότητα της δίκης και η συνταγματικά κατοχυρωμένη κάμψη της δημοσιότητας, όταν πρέπει να προστατευτεί η προσωπική ή οικογενειακή ζωή των διαδίκων. Η αποφυγή περαιτέρω τραυματισμού των θυμάτων εκθέτει το θύμα, όχι μόνο στους παριστάμενους, αλλά και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφόρησης», υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας και συνέχισε λέγοντας πως οι καταγγελίες και οι καταθέσεις των δυο καταγγελλουσών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Ως εκ τούτου «δεν θα τις υποβάλει σε περαιτέρω θυματοποίηση η δημόσια κατάθεσης τους. Είτε γίνει δημόσια, είτε κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημοσιεύματα… Επομένως κατά την κρίση μου δεν θα υποβληθούν σε περαιτέρω θυματοποίηση… Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση».

Οι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας κ.κ. Μιντζιάς και Βαγγόπουλος αντέταξαν λέγοντας πως «δεν είναι μόνο οι καταθέσεις και η διαδρομή της δικογραφίας. Έχουμε αναμόχλευση συμβάντων. Μιλάμε για έγκλημα σεξουαλικής βίας και πρέπει να προστατεύει ο ιδιωτικός και οικογενειακός βίος των καταγγελλουσών. Καμία αμεροληψία της δίκης δεν παραβιάζεται αν καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών τα δύο θύματα».

Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η οποία συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση τονίστηκε: «Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει η δίκη δημόσια και να διαπιστώσει η κοινή γνώμη αν ο Φιλιππίδης είναι ή όχι το τέρας, όπως τον λέει μια από τις καταγγέλλουσες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατομμύρια αναφορές για αυτή τη δίκη. Το λαϊκό δικαστήριο και η κοινή γνώμη τον έχει κρίνει ένοχο. Η δημοσιότητα θα σώσει απαντήσεις και προ το συμφέρον του κατηγορούμενου. Φοβούνται ότι με τις απαντήσεις τους θα δημιουργηθούν έντονες αμφιβολίες για όσα έχουν καταθέσει.

Η δικογραφία είναι φέιγ βολάν στο ίντερνετ… Ο Φιλιππίδης θέλει να υπάρχει δημοσιότητα, γιατί είναι πτυχή της δίκαιης δίκης. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του δικαστηρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ