ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Σάμο: Καίει σε τρία μέτωπα - Σπεύδουν δυνάμεις από την Αθήνα

Μαίνεται η φωτιά στη Σάμο: Καίει σε τρία μέτωπα - Σπεύδουν δυνάμεις από την Αθήνα
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Σάμο αναμένεται να ενισχυθούν με δυνάμεις από την Αθήνα samos24.gr

Μαίνεται σε τρία μέτωπα η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη θέση «Νεράκι» πάνω από το Δημοτικό Διαμέρισμα των Βουρλιωτών, στη Σάμο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται και ενισχύονται, κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού από αέρος, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στο νησί αναμένεται να φτάσει πυροσβεστική δύναμη από την Αττική ενώ μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα για να ενισχύσουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά της Σάμου πλέον «επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό, ενώ μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα για ενίσχυση. Συνδρομή παρέχουν 40 εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ».

Επισημαίνεται επίσης ότι όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Σάμου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ όπως αναφέρεται, προσήχθη ηλικιωμένο άτομο ως υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά

Για την έκταση της πυρκαγιάς μίλησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τοπική ιστοσελίδα samosvoice.gr, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέτωπο λέγοντας πως τα ενεργά μέτωπα είναι τρία: το ένα έχει πορεία βορειοανατολικά του χωριού των Βουρλιωτών και είναι «το πιο δύσκολο». Το δεύτερο είναι στην κορυφογραμμή και «κοιτάει» βορειοδυτικά, ενώ το τρίτο είναι νοτιοανατολικά του χωριού, όπως είπε ο διοικητής.

Προληπτική εκκένωση χωριού

Να σημειωθεί ότι για προληπτικούς λόγους η Πυροσβεστική ζήτησε την εκκένωση των Βουρλιωτών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά δεν απειλεί πλέον τη Μονή.

Από το πρωί στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών κλιμακίων της ευρύτερης περιοχής ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης εξ αρχής έλαβαν μέρος 33 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη.

Παράλληλα, υπήρχε συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

samos-2.jpg
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικήςsamosvoice.gr / Γ. Στάντζος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ