ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμερα και την Παρασκευή με την αφρικανική σκόνη - Οδηγίες προστασίας

Συναγερμός σήμερα και την Παρασκευή με την αφρικανική σκόνη - Οδηγίες προστασίας
Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής ΙΝΤΙΜΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας από έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Το επεισόδιο αυτό θα κορυφωθεί σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η συγκέντρωση σκόνης αναμένεται να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τα 100 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) και σε μερικές περιπτώσεις όπως στην Αθήνα να φθάνει τα 300, ενώ στην Κέρκυρα να προσεγγίζει τα 500.

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά.

Οδηγίες προστασίας

Εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση στα μάτια ή το λαιμό ή αν νιώσετε ρινική συμφόρηση και έχετε έντονο βήχα, περιορίστε την εξωτερική σας δραστηριότητα και απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό.

Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι:

  • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ