ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λένε οι γιατροί για τις αντιδράσεις της 33χρονης στους σπασμούς της Τζωρτζίνας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λένε οι γιατροί για τις αντιδράσεις της 33χρονης στους σπασμούς της Τζωρτζίνας
«Η συμπεριφορά της ήταν νωθρή, δεν ταίριαζε με αυτό που συνέβη στο παιδί της» εξηγεί η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Οι γιατροί προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά της μητέρας της 9χρονης Τζωρτζίνας, η οποία δεν ταίριαζε με αυτό που συνέβη στο παιδί. Ήταν νωθρή. Δεν έδειχνε να συμπάσχει με αυτό που εξελισσόταν εκείνη τη στιγμή μπροστά της» εξηγεί στο CNN Greece η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου

Η ίδια περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη μέσα στο θάλαμο νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Πατρών, όταν κοντά της ήταν μόνο η μητέρα της. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση στους θεράποντες γιατρούς, σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, «ήταν το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε άμεσα δηλαδή στην αρχή του επεισοδίου η μητέρα, η οποία όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, ενημέρωσε τους γιατρούς στο τέλος του επεισοδίου» λέει η ίδια και αναφέρει ότι ο θάλαμος ήταν πολύ κοντά με το γραφείο των γιατρών.

Αναφέρει ακόμη ότι οι θεράποντες ιατροί, λόγω του ιστορικού της οικογένειας, πραγματοποιούσαν πολύ συχνές επισκέψεις στο θάλαμο για να παρακολουθούν την υγεία της μικρής Τζωρτζίνας.

«Η μικρή κοιμόταν. Ήταν ήρεμη όταν πέρασε γιατρός από το θάλαμο και εξέτασε το παιδί.. Περίπου μισή ώρα μετά, η μητέρα πήγε στο γραφείο των γιατρών και τους ενημέρωσε ότι κάτι συμβαίνει με το καταγραφικό. Ενδιάμεσα είχε χτυπήσει το κουδούνι στο γραφείο της προϊσταμένης και είχε προλάβει να πάει η νοσηλεύτρια στο θάλαμο, όπου εκείνη ουσιαστικά είχε κηρύξει το συναγερμό και φώναξε τους γιατρούς. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί απλά είχε φύγει από τη ζωή» λέει η κυρία Μαστοράκου.

«Προσπαθούσαν 55 λεπτά να την επαναφέρουν»

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που σόκαρε τους γιατρούς μόλις μπήκαν στο θάλαμο, ήταν ότι «έγινε μία τεράστια προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού περίπου 55 λεπτών. Ο εγκέφαλος στερήθηκε οξυγόνο για μερικά κρίσιμα λεπτά της ώρας. Πάνω από 5 λεπτά μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον άνθρωπο», υποστηρίζει η ίδια και προσθέτει ότι, οι γιατροί ενημερώθηκαν τουλάχιστον 5 λεπτά αφού έφυγε το παιδί από τη ζωή.

«Και αυτό φαίνεται και από τις προσπάθειες των γιατρών οι οποίοι προσπαθούσαν 55 λεπτά να το επαναφέρουν», λέει η ίδια. Τότε οι γιατροί τα κατάφεραν αλλά το παιδί είχε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Αρχικά, η 9χρονη διακομίσθηκε στο νοσοκομείο γιατί είχε σπασμούς. Τότε έγιναν εξονυχιστικές εξετάσεις επειδή υπήρχε το ιστορικό στην οικογένεια, ωστόσο, όπως επισημαίνει η κυρία Μαστοράκου «δεν υπήρχε κάτι, δεν ανευρέθηκε κάτι από τις εξετάσεις. Η μικρή τέθηκε σε μόνιτορ και οξυγόνο, προληπτικά χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη από ιατρικής πλευράς. Γι’ αυτό και υπήρχε μία αυξημένη φροντίδα, διότι υπήρχε το ιστορικό της οικογένειας. Να θυμίσω ότι το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε στο "Αγλαΐα Κυριακού" και πέθανε εκεί, επομένως δεν υπήρχε επαφή με νοσοκομείο της Πάτρας και το δεύτερο παιδί, πέθανε στο σπίτι, οπότε δεν υπήρχε κάποια άλλη καταγραφή», προσθέτει η ίδια.

«Δεν ταίριαζε η εικόνα με όσα συνέβησαν»

Η αντίδραση της μητέρας δεν ήταν μία αντίδραση που να συνάδει με την όλη εικόνα, έχουν αναφέρει οι θεράποντες ιατροί. Υπήρχε ένα ερωτηματικό... Υπήρχε η σκέψη των γιατρών ότι έχει ένα βαρύ ψυχολογικό και συναισθηματικό φορτίο, υπήρχε η σκέψη ότι θα μπορούσε να παίρνει και αντικαταθλιπτική αγωγή, καθώς δεν τους ταίριαζε η εικόνα που είχαν μπροστά τους...» εξηγεί η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Και προσθέτει ότι: «Όταν έγιναν οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας δηλαδή τέθηκε μία διαδικασία διερεύνησης αλλά αυτή η τοξικολογική εξέταση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο το οποίο ανιχνεύει τα βασικά ναρκωτικά και το οινόπνευμα, η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει καμία σχέση με τα κοινώς ναρκωτικά που κυκλοφορούν και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί είναι μία ουσία η οποία έχει κι ένα χρόνο δράσης μία με μιάμιση ώρα και δεν θα μπορούσε εύκολα να ανιχνευθεί».

«Πήραμε απαντήσεις μέσα από τα βίντεο»

Σε επικοινωνία που είχε το CNN Greece με τον υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη, ξεκαθάρισε ότι έχει αναφέρει όλα τα στοιχεία στο Tμήμα Ανθρωποκτονιών αφού κλήθηκε να καταθέσει όπως όλοι οι θεράποντες ιατροί και δεν μπορεί να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις πριν ολοκληρωθεί η υπόθεση.

Σε ερώτησή μας για τα βίντεο που είχε ζητήσει από τη μητέρα να τραβήξει τη μικρή Τζωρτζίνα κάθε φορά που είχε σπασμούς απάντησε:

«Τα βίντεο είναι στα χέρια των αρχών. Είχαμε ζητήσει από την μητέρα να καταγράφει την κλινική εικόνα της μικρής σε βίντεο. Δηλαδή τους σπασμούς της μικρής. Αυτή όμως επέλεξε να δείχνει το μόνιτορ. Εμείς μέσα από τα βίντεο πήραμε αυτό που θέλαμε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει», είπε ο κ. Ηλιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ