ΕΛΛΑΔΑ

Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Να στηρίξουμε τα αυτιστικά άτομα

Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Να στηρίξουμε τα αυτιστικά άτομα
Να στηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, δηλώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα δρόμου που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Race for AutismGr» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά. Όπως δήλωσε:

«Σήμερα, παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, βρίσκομαι εδώ για να υπογραμμίσω την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα σε μια πολύπλοκη διαταραχή. Να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες και τους φροντιστές τους, που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Και να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές τόσο για τη σημερινή εκδήλωση, όσο και για τον αγώνα τους ενάντια στην άγνοια και την προκατάληψη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, όπου καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους στη βάση του δικαιωματικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, ο αυτισμός είναι μια γενετική, μόνιμη, νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που συναντάται σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων, γεγονός που οφείλεται πέρα από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και στη διαρκή διεύρυνση των περιπτώσεων που εντάσσονται στο πεδίο των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος.

Εμφανίζεται συνηθέστερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια και παρουσιάζεται με ποικίλες εκφάνσεις και διαβαθμίσεις. Ωστόσο, εντοπίζονται ορισμένα συνήθη χαρακτηριστικά όπως δυσκολία στην κατανόηση και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, σοβαρή επιβράδυνση στη γλωσσική ανάπτυξη και την επικοινωνία εν γένει, εκδήλωση επαναλαμβανόμενων στερεοτυπικών κινήσεων και συμπεριφορών και έλλειψη ανταπόκρισης ή υπερβολική αντίδραση σε ορισμένα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Σχεδιάζοντας πολιτικές για τα άτομα με αυτισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ