ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία κατά της ακρίβειας: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας

Πανελλαδική απεργία κατά της ακρίβειας: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας
Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, ενώ οι συνάδελφοι τους στον ΟΑΣΑ ανακοίνωσαν στάση εργασίας γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη 6 Απριλίου, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. «Χειρόφρενο» τραβούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμοι και πολεοδομία. Παρόντες στην απεργία δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την ίδια ώρα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους στα συλλαλητήρια για να δώσουν λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, στις επιπτώσεις αυτής της εμπλοκής. Ζητούν προστασία του λαϊκού εισοδήματος, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια που καλπάζει.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 - 2017, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς .

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ) σύμφωνα με απόφαση των σωματείων εργαζόμενων στην ΣΤΑ.ΣΥ.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού, καθώς και τα τρόλεϊ λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αντίστοιχα.

Στα λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 - 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες διεκδικούν υπογραφή «Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Ενίσχυση των Δημόσιων Συγκοινωνιών, λήψη μέτρων για την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρση των εμποδίων που επιβάλει στη συνδικαλιστική δράση ο νόμος «Χατζηδάκη»», όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους και καλούν τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση στις 11π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επιπλέον, δεμένα θα μείνουν στα λιμάνια όλης της χώρας τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Δεν θα ισχύσει την Τετάρτη ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Στην άρση του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Προστασίας τους Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δεν θα ισχύσει για αύριο, Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ο Δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», λέει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ